Znate li koliko zarađuju članice kraljevske porodice: Nije onoliko koliko mislite

Piše: L. K. P.

Foto: Instagram @queenletizia

I članovi kraljevske porodice imaju platu koja je tačno određena prema statusu i državi u kojoj vladaju, i iako bi mnogi pomislili da kraljevski status znači i veliku platu, prevarili biste se. Vodeći kraljevski aristokrati nemaju visoke plate i, uprkos pretrpanim rasporedima, marljivost ne utječe na zaradu.

O pretrpanom rasporedu španske kraljice ne treba se puno ni pisati jer Letizia je gotovo svaki dan na nekoj drugoj lokaciji. Prije nego je postala kraljica udajom za Felipea, španska kraljica radila je kao novinarka. Njena odgovornost i energija vidi se po njenom angažmanu, a otkako je preuzela dužnost, prisustvovala je oko 4.000 događaja, održala oko 200 govora i napravila više od 150 putovanja u inozemstvo. Uz to, sama piše svoje govore i za njih provodi opsežna istraživanja.

Kako prenosi španska stranica hola.com, supruga španskog kralja Felipea navodno godišnje prima samo 148.105 eura koje koristi za plaćanje svojih ličnih troškova poput odjeće i modnih dodataka. Iako se to čini kao velik iznos za godišnju platu, pri usporedbi s ostalim članicama kraljevskih porodica izgleda da je Letizia među slabije plaćenim.

Nizozemska kraljica Maxima također je vrijedna i predana kao Letizia, no njena godišnja plata gotovo je četiri puta veća pa ona tako može raspolagati s godišnjim iznosom većim od 411.000 eura.

Velikim iznosom raspolaže i Charlene od Monaka za koju se priča da je samo u 2022. potrošila nevjerovatnih 700.000 eura na skupocjenu odjeću i modne dodatke. Princ Albert navodno je pristao svojo supruzi plaćati čak 18 miliona dolara godišnje kako bi izvršavala svoje kraljevske obveze.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti