Princ Harry otkrio zašto je htio pobjeći od porodice: Nije uvijek Meghan kriva

Piše: L. K. P.

Princ Harry po mišljenju mnogih prava je ‘crna ovca’ kraljevske porodice. Već od samog rođenja, mnogi su tvrdili da riđokosi princ uopšte nije Charlesov sin, već dijete nastalo u nekoj od afera princeze Diane. Tokom odrastanja patio je zbog gubitka majke, a i nekoliko je puta otkrio koliko je ocu Charlesu zamjerio što je kao 12-godišnji dječak bio nezaštićen u teškim emocionalnim trenucima, a kasnije je utjehu pronašao u partijima čime je i dobio nadimak ‘parti princ’.

Od trenutka kada se pojavila njegova autobiografija ‘Spare’, čitatelji su mogli steknuti bolji dojam u Harryjeve osjećaje koje je proživljavao unutar porodice. Frustracije na sustav i ogorčenost prema porodici mnogi su osudili, a mnogi su i pomislili da je princ pao pod utjecaj lijepe glumice koja je osvojila njegovo srce.

Ipak, čini se da je 38-godišnji princ govorio o svojim osjećajima odvojenosti i frustracije nekoliko godina ranije, nedugo nakon što je upoznao ženu koja će postati vojvotkinja od Sussexa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prince Harry (@princeharryofengland)

Tokom iznimno iskrenog intervjua s novinarkom i autoricom Angelom Levin, tada 32-godišnji Harry govorio je o svojim borbama da pronađe smislenu ulogu za sebe u srcu onoga što je nazvao ‘zdjelom zlatne ribice’ kraljevskog života i priznao da je imao doći blizu sloma u nekoliko navrata.

-Proveo sam mnogo godina trzajući petama i nisam želio odrasti. Osjećao sam da želim van, ali sam onda odlučio ostati unutra i osmisliti ulogu za sebe’, priznao je ‘party princ’ koji je još tada govorio da se nešto u porodici mora promijeniti.

-Želimo osigurati trajanje monarhije i strastveni smo oko onoga što ona predstavlja, rekao je tada princ, ali dodao: „Smatramo da britanska javnost i cijeli svijet trebaju ovakve institucije, ali ne može dalje kao što je bilo pod kraljicom. Stvari se odvijaju tako brzo, posebno zbog društvenih medija, pa smo uključeni u modernizaciju monarhije.“

Nekoliko godina Harry je bio u vojsci te dio skupine u kojoj je pronašao sreću, no i to mu je oduzeto zbog kraljevskog statusa.

-Biti u vojsci bio je najbolji bijeg koji sam ikada imao. Osjećao sam se kao da stvarno nešto postižem. Duboko razumijem sve vrste ljudi iz različitih sredina i osjećao sam se dijelom tima… Također nisam bio princ, bio sam samo Harry, rekao je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prince Harry (@princeharryofengland)

Jasno dajući do znanja da ga je u porodici držala njegova odanost kraljici Elizabeti, ipak je popustio vlastitim osjećajima nepripadanja. Možda čak ni on nije mogao predvidjeti koliko će se brzo stvari odvijati. Unutar četiri godine, Harry nije samo okrenuo leđa kraljevskoj porodici nego i Britaniji.

Upoznavši Meghan Markle, pronašao je svoju ulogu i taj brak bio je okidač za potpunu transformaciju njegove uloge.

– Volim dobrotvorne stvari i upoznavanje ljudi. Volim vidjeti ljude kako se ističu i uspijevaju. Ako posvetite brigu i pažnju mlađim ljudima, oni će procvjetati, rekao je još 2017. u intervjuu te dao natuknuti čemu teži. Danas je princ uz svoju suprugu Meghan vrlo aktivan humanitarac koji sudjeluje u mijenjanju svijeta na razne načine.

-U sve što radimo utkano je temeljno uvjerenje da su naša kolektivna dobrobit i mentalno zdravlje najvažniji, stoji u opisu organizacije ‘Archewall’ koju je podigao s Meghan Markle.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti