Ispecite sočno i mekano pile u kesi

Piše: Redakcija

Većina vas piletinu peče na tradicionalan način, u tepsiji. No, zašto ne biste šansu dali kesama za pečenje piletine? Riječ je o malom dodatku koji donosi mnogo različitih okusa, jeftin je i pun iznenađenja

Povezana slika

Šta je to uopšte?

Kesa za pečenje je tanka plastična vrećica, koja se napuše prilikom kuhanja u njoj. Možete je kupiti u  dužini tri metra, ali se može rezati na dužinu koju vi želite.

 Kako djeluje?

Prvo se napuni raznim sastojcima, a zatim se kesa s obje strane zatvori ili zalijepi ljepilom koje je otporno na toplotu. Najčešće se uz kese za pečenje pileta mogu naći i trakice kojim ćete ih vezati. Ukoliko želite izbjeći da vam u rerni vrećica eksplodira zbog pare koja se u njoj stvara prije pečenja zasjecite je malo na vrhu. Ukoliko ne želite rezati kesu onda možete jedan kraj slabije zatvoriti kako biste postigli efekat malog ventila za paru.

Koje su prednosti?

Kada pripremate meso ili ribu u vrećici za pečenje imat će veoma malo masti i kalorija, te će postati mekano i sočno. Ono što je dobro kod ovakvog načina pečenja jeste da se sve kuha u svom soku bez dodataka. Pečenje u vrećici je nekomplicirana metoda pripreme koja je pogodna za početnike, jer hrana neće zagorjeti niti postati previše suha. U unutrašnjosti vrećice nalazi se već vruć i vlažan zrak, koji daje čist okus, čuva vitamine i hranjive tvari. Ono što je također važno jeste da suđe i rerna nakon pečenja ostaju čisti.

Šta se može peći?

Idealni su komadi mesa, pečenja, ribe ili čak cijelo pile. Možete ubaciti i povrće koje će i nakon pečenja ostati ukusno i hrskavo. Pogodna je i za jela od tjestenine, krompir ili čorbe.

Kako se sve priprema?

Isijecite vrećicu na dužinu koju želite, ali pazite, ukoliko stavljate više komada mesa ili povrća, kesa treba biti veća. Ubacite meso. Potom pripremite mješavinu začina koja odgovara vašem okusu te prelijte preko mesa. Imajte na umu da u vrećici za pečenje začini i bilje imaju intenzivniji okus. U vrećicu je potrebno umjesto ulja dodati kašiku ili dvije vode ili temeljca. Kesu zatvorite i položite je na hladan lim za pečenje i stavite u rernu da se peče. Za hrskavu koricu, zadnjih 20 minuta izrežite vrećicu na vrhu i razdvojite je.Ž2= Na šta treba obratiti pažnju?

Vrećica je otporna na toplotu do 200 Celzijevih stepeni. Vrećica ne smije dodirivati zidove vaše rerne. I budite oprezni kada budete rezali vrećicu da vas para ne oprži.

Savjet više

  1. Topao zrak

Za vrijeme pečenja, vrećica se napuše, pa ju je potrebno otvoriti od kraja prema sredini.

  1. Baza za umak

Vodu iz vrećice istresite u šerpu te kuhajte dodatnih 5-10 minuta zavisno koliko vode imate. Smjesu možete poslužiti kao sos uz meso.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti