Pazite na svoje zdravlje: Sušenje veša na radijatorima može biti opasno

Piše: Redakcija

Naučna istraživanja su pokazala kako sušenje odjeće u stanu može ugroziti zdravlje. Pitate se kako?

Mjesto istraživanja bile su prostorije u kojima se suši veš poslije pranja deterdžentom i omekšivačem, a  dokazano je da se upravo na tim mjestima u zraku nalazi mnoštvo hemikalija koje su vrlo opasne po zdravlje, te mogu, kako tvrde stručnjaci, dovesti do razvoja kancerogenih ćelija.  Među otkrivenim hemikalijama više je od 25 spojeva uključujući i sedam opasnih zagađivača zraka, a čak dva, acetaldehid i benzen, su u SAD-u  označena kao kancerogene supstance.

I ranije je upozoravano kako boravak u prostorijama u kojima se suši odjeća može izazvati glavobolje i probleme s disanjem. Ako već nemate sušilicu za veš, najbolje bi bilo odjeću sušite na otvorenom ili da za tu namjenu odredite jednu prostoriju u kojoj rijetko boravite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti