Kolač bez mane i bez brašna gotov je stvarno brzo

Piše: L. K. P.

Ako pazite na unos kalorija, a svejedno se ne želite odreći slatkoga, na pravom ste mjestu jer donosimo recept za ukusni, a dosta zdraviji kolač. Radi se o voćnom kolaču koji se priprema brzo i lako i koji ćete sigurno napraviti ponovno ako ga isprobate.

Sastojci:

Za podlogu:

200 g zobenih pahuljica

100 g mljevenih oraha ili lješnjaka

100 g smeđeg šećera

1 kašikica praška za pecivo

1 kašikica cimeta

Po želji pola kašikice kardamoma

100 ml narandžina soka

100 ml vode

Za voćni nadjev:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Marić (@jekajekago)

800 g malina ili nekog drugog zamrznutog voća

5 kašika smeđeg šećera

1 kašikica vanilin šećera

1 kašika gustina

Priprema:

Voće staviti u zdjelu, dodati šećer i vanilin šećer i staviti na vatru. Kad prokuha odvojiti malo soka koje je pustilo voće i u njemu rastopiti gustin pa dodati voću. Kuhati do željene gustoće uz neprestano miješanje.

100 g zobenih samljeti u brašno i pomiješati s ostatkom zobenih, orasima ili lješnjacima, praškom za pecivo, šećerom i začinima. Dodati narančin sok i vodu pa sve dobro promiješati.

Smjesu staviti u kalup obložen papirom za pečenje pa kašikom preko cijele površine rasporediti voće.

Peći oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

Prije rezanja dobro ohladiti.

Savjet: Kolač možete servirati i u posudice, poput crumblea.

 

Pročitajte još