Celine Dion zbog bolesti uzimala teške tablete: Ta doza je mogla biti smrtonosna

Piše: L. K. P.

Doručkovala sam i odjednom sam počela osjećati grčeve. Vokalne vježbe pred nastup još su pogoršale stvari, prisjetila se muzička diva Celine Dion (56) prvih simptoma neurološkog poremećaja stiff person syndrome (sindrom ukočene osobe).

Grčeve je prvi put osjetila prije gotovo 20 godina tokom turneje u Njemačkoj, piše People.

Kako bi umanjila bol, konzumirala je brojne lijekove koji se izdaju bez recepta. Kasnije je na recept uzela lijek Valium (diazepam), kako bi opustila tijelo.

– Počeli smo s dva miligrama da vidimo hoće li pomoći, zatim 2.5, pa 3, pa 15, pa 50 – rekla je i dodala da je jednom uzela 90 miligrama kako bi održala nastup do kraja.

– Moglo je završiti kobno. Ne razumijem se u medicinu, mislila sam da će biti u redu. Nisam tada razumjela da bih mogla otići u krevet i prestati disati. Ali učim iz svojih grešaka.

Ima težnju da svoje iskustvo podijeli sa svijetom.

– Važno je znati da ja nisam uzimala lijekove kako bih se drogirala. Cijeli život sam bila profesionalka, disciplinirana i vrijedna osoba koja radi ono što mora da bi mi glas bio u vrhunskoj formi – objasnila je Celine za People.

Nakon dijagnoze SPS-a u avgustu 2022., pjevačica je započela kombinirani plan liječenja koji uključuje lijekove, imunološku terapiju, vokalnu terapiju i intenzivnu fizičku rehabilitaciju.

– To što Dion javno govori o vlastitom iskustvu s autoimunim i neurološkim poremećajem – koji se često krivo dijagnosticira kao multipla skleroza ili Parkinsonova bolest – nedvojbeno će promijeniti život mnogim drugima koji se bore sa SPS-om – rekla je Dr. Amanda Piquet, koja radi kao direktorica programa autoimune neurologije na Univerzitetu Colorado.

Pročitajte još