Omiljeno povrće: Evo kako da vam tikvice traju što duže

Piše: I. H.

Tikvice su najsvestranije povrće jer ih doista možemo pripremiti na bezbroj načina. Odlične su u supama i varivima, na roštilju ili tavi, možemo ih puniti, ubaciti ih u salate, pretvoriti ih u zdrave rezance i ubaciti u umak…

 

Ako ste kupili previše tikvica, možda ste se zapitali kako ih skladištiti da traju što duže i da ih ne morate baciti. U nastavku možete provjeriti koliko dugo mogu stajati izvan frižidera, koliko u frižideru te kako ih pravilno zamrznuti.

 

Kako čuvati tikvice izvan frižidera?

 

Ako tikvice planirati iskoristiti u prvih pet dana, možete ih čuvati van frižidera, na sobnoj temperaturi. Važno je da prostorija u kojoj ih čuvate bude nešto hladnija, suha i tamna, a ostava ili kuhinjski ormarić najbolja su opcija. Treba paziti da tikvice nisu izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti ili vlazi – jer takvi uslovi mogu ubrzati propadanje.

 

Kupujte male do srednje tikvice jer su veće kašastije i brže propadaju. Još jedan od ključnih savjeta jest da tikvice ne operete odmah jer se zbog doticaja s vodom također mogu brže pokvariti.

Ako primijetite da postaju mekane ili da razvijaju mrlje, vrijeme je da ih iskoristite.

 

Koliko dugo čuvati tikvice u frižideru?

 

Tikvice u frižideru možete čuvati oko 10 dana. Stavite ih papirnu kesu, najbolje u ladicu za povrće. Također je vrlo važno da ih ne operete prije nego što ih stavite u frižider jer ćete tako potaknuti truljenje.

 

Važno je da tikvice u frižideru dišu, zbog toga imajte na umu da je jedan kraj kesice otvoren. Ako ih skladištite u plastičnim kesicama, napravite rupice kako biste im osigurali dobru ventilaciju.

 

Kako zamrznuti tikvice?

 

Ako imate veliku količinu tikvica i želite ih sačuvati za duži period, možete ih zamrznuti. Prije zamrzavanja tikvice je najbolje narezati na kriške ili kockice, blanširati ih kratko (minutu) u kipućoj vodi, zatim brzo ohladiti u ledenoj vodi, osušiti i staviti u kesice za zamrzavanje. Tako mogu trajati nekoliko mjeseci.

 

Ako planirate napraviti rezance od tikvica, njih ipak treba iskoristiti odmah jer će smrzavanjem postati kašaste.

Pročitajte još