Danas bi slavila 63. rođendan: Sedam kultnih haljina princeze Diane koje su ušle u povijest, među njima i ona koju je nosila na koncertu za pomoć djeci BIH

Piše: L. K. P.

 

Na današnji dan prije tačno 63 godine, u Sandringhamu u Ujedinjenom Kraljevstvu rodila se Diana Spencer, poznatija kao Ladi Di ili Diana, princeza od Walesa. Život princeze Diane bio je ispunjen humanitarnim radom, brigom za djecu, nemoćne i bolesne. Bila je žena slobodnog duha, što se posebno vidjelo u njenim modnim odabirima.

Danas se smatra modnom ikonom, a dio onoga što je nosila u važnim trenucima u životu pogledajte u nastavku teksta.

Vjenčanje s princem Charlesom, 1981. godine

Vjenčanje Diane i princa Charlesa bio je važan događaj za britanski dvor i monarhiju općenito. Ne čudi stoga što je sam svadbeni čin pred malim ekranima pratilo više od 750 miliona ljudi u 74 zemlje svijeta niti što je princeza odabrala monumentalnu vjenčanicu. Raskošnu haljinu s nabranim rukavima i šlepom dugim 7,6 metara za nju su dizajnirali bračni supružnici i dizajneri Elizabeth i David Emanuel.

 

Prvo pojavljivanje nakon rođenja princa Williama, 1982. godine

Princeza Diana voljela je kršiti kraljevska pravila. Bila je prva žena s britanskog dvora koja je umjesto u Buckinghamskoj palači svoje dijete rodila u bolnici, točnije u krilu Lindo u sklopu bolnice St. Mary u Londonu. Za prvo pojavljivanje sa sinom nakon poroda odabrala je pak predimenzioniranu zelenu haljinu s bijelim točkicama omiljene joj dizajnerice Catherine Walker. Haljinu je sparila s bijelim najlonkama do koljena i ružičastim cipelama ukrašenima mašnom.

 

Prvo pojavljivanje nakon rođenja princa Harrya, 1984. godine

Nakon rođenja princa Harryja Diana je prvi put fotografirana ispred bolnice St. Mary u Londonu u crvenom kaputu-haljini s potpisom Catherine Walker ispod koje se nazirala bijela bluza s ovratnikom. Izdanje je zaokružila crvenim balerinkama.

 

Večera u Bijeloj kući u Washington D.C.-ju, 1985. godine

Službena večera u Bijeloj kući 1985. godine za vrijeme američkog predsjednika Ronalda Reagana razotkrila je zabavnu stranu princeze Diane. Tijekom večere u dvorani Cross spontano je zaplesala s mladim Johnom Travoltom koji je u to vrijeme slovio kao zvijezda glazbeno-plesnih filmskih hitova poput “Briljantina” i “Groznice subotnje večeri”. Princeza je nosila prekrasnu večernju haljinu u crnoj boji s potpisom Victora Edelsteina koja je nakon njezine smrti prodana na aukciji za nevjerojatnih 240.000 funti, odnosno nešto više od dva milijuna kuna.

 

Službeni posjet Hong Kongu, 1989. godine

Princeza Diana za službeni posjet Hong Kongu naručila je posebnu haljinu ukrašenu s tisuću perlica od svoje omiljene dizajnerice Catherine Walker. Bijela kreacija koju je nosila zajedno s odgovarajućim bolerom podignutog ovratnika podijelila je mišljenja modnih stručnjaka i medija. Zbog svojeg osebujnog izgleda princeza ju je nazvala Elvisova haljina jer je podsjećala na kreacije kakve je nosio kralj rock and rolla. Kasnije ju je donirala u dobrotvorne svrhe, a privatni kolekcionar na kraju ju je poklonio muzeju Victoria & Albert u Londonu.

Ljetna zabava Serpetinske galerije, 1994. godine

Ljetna zabava Serpentinske galerije u Londonu iz 1994. godine ušla je u povijest zbog legendarnog izdanja princeze Diane. Ona je zablistala u maloj crnoj haljini s potpisom grčke dizajnerice Christine Stambolian koja je naglasila princezin seksepil. Nosila ju je kao odgovor na Charlesovo javno priznanje da godinama održava ljubavničku vezu s Camillom Parker Bowles, zbog čega je dobila i nadimak osvetnička haljina.

Dobrotvorni koncert za djecu Bosne i Hercegovine, 1995. godine

Princeza Diana bila je velika humanitarka koja se zalagala za brojne važne ciljeve. Pojavila se i na humanitarnom koncertu u Modeni u Italiji, kojoj je glavni cilj bio prikupiti pomoć za djecu Bosne i Hercegovine. Na dobrotvornom koncertu zablistala je u bijeloj Versaceovoj mini haljini bez rukava koju je sparila s bijelim sandalama s visokom potpeticom i nekoliko decentnih komada nakita.

Pročitajte još