U svojoj rodnoj Zenici: Tarik Filipović u borbi protiv karcinoma dojke

Piše: Redakcija

Bosansko-hercegovački glumac i TV voditelj sa zagrebačkom adresom stanovanja Tarik Filipović priključio se zdravstvenim kampanjama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Filipović podsjeća da je karcinom dojke kuga današnjeg vremena među ženskom populacijom.

– Zato svim srcem podržavam akciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Potrebno je odvojiti malo vremena za pregled, da bi se puno vremena živjelo u zdravlju, sa osmijehom na licu. Izaberite zdravlje – rekao je Tarik u video poruci koju je snimio za kampanju besplatnih mamografskih pregleda.

 

Kampanja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) provodi se sa partnerima, Zavodom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravstva, te zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Cilj akcije besplatnih mamografskih pregleda je da svaka žena starosti 50 ili više godina obavi u planiranom intervalu besplatan mamografski preventivni pregled.

Iz INZ-a podsjećaju da je većina slučajeva razvijenih malignoma završi smrtnim ishodom, dok pregledima koji znače mogućnost otkrivanja u najranijoj fazi promjene dojke izlječenje je gotovo stopostotno, saopćeno je iz INZ-a.

Pročitajte još