Drage domaćice, ukoliko ste u dilemi šta spremiti danas od delicija, imamo prijedlog; Mousse tortu od kestena. Istina, trebat će vam za nju više vremena, ali nakon što je probate vidjet ćete da je vrijedilo uložoto svaku minutu vremena.
Sastojci:
za biskvit génoise:
20 g putera
3 velika jaja
95 g šećera
95 g brašna
2 kašike kakao praha
prstohvat soli
za čokoladni ganache:
150 g crne čokolade
200 ml slatkog vrhnja
1 kašika putera
prstohvat soli
za karamelizirane bademe:
125 g šećera
50 g badema, grubo narezanih
1 kašika limunovog soka
za mousse od kestena:
10 g želatine u listićima
voda
500 g kestena, kuhanih, očišćenih i samljevenih
500 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
1 kašika ruma
za mirror glaze:
10 g želatine u listićima
voda za želatinu
210 g šećera
110 g vode
65 kakao praha
65 g slatkog vrhnja
50 g kvalitetne crne čokolade, nasjeckane
Dekoracija
125 g šećera
30 ml vode
Postupak:
Za biskvit génoise:
Istopite puter nad laganom vatrom pa ga ostavite da se hladi. U zdjelu stavite jaja i šećer te sve mješajte mikserom sve dok se smjesa ne zgusne i ne pojave sitni mjehurići. Pomješajte brašno, kakao i so u drugoj zdjeli, pa pola dodajte pola ovih sastojaka u mješavinu s jajima i šećerom. Kada dobro umutite dodajte i preostalu polovinu brašna, te za kraj dodajte polako maslac i njezno izmješajte. Kalup obložite papirom za pečenje, te istresite smjesu i pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. Kada je gotovo izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi, a ohlađeno oštrim nožem poravnajte vrhove da bi dobili savršeno ravan biskvit.
za čokoladni ganache
Čokoladu nasjeckajte i stavite u vatrostalnu zdjelu. Slatko vrhnje zagrijte u posudi nad srednjom vatrom. Tako zagrijanim vrhnjem prelijte čokoladu, dodajte kašiki putera i malo soli te sve ostavite nekoliko minuta da vrhnje istopi čokoladu. Nakon nekoliko minuta dobro sve izmješajte kako biste dobili glatku čokoladnu kremu. Mali kalup, promjera 20 cm obložite prozirnom folijom pa na njega izlijte čokoladni ganache. Ravnomjerno ga rasporedite i stavite u zamrzivač kako bi se potpuno ohladilo.
Za karamelizirane bademe
Kuhajte nad jakom vatrom šećer i vodu povremeno miješajući. Kada se šećer istopi smanjite vatru i prestanite miješati. Šećer kuhate sve dok ne dobije svijetlo smeđu boju te u njega ubacite nasjeckane bademe i limunov sok te dobro promiješajte. Pripremljenu smjesu razmažite po nauljenom papiru za pečenje i ostavite da se ohladi i stvrdne. Ohlađene bademe nasjeckajte na manje komadiće, najbolje ih je istući kuhinjskim čekićem.
Za mousse od kestena
Listiće želatine stavite u dosta hladne vode, ostavite ih tako desetak minuta, a onda ih izvadite i iscjeditete ubacite u 100 ml slatkog vrhnja. Lagano zagrijavajte smjesu dok se želatina ne istopi. Kestenima dodajte 100 ml slatkog vrhnja, vrhnje s otopljenom želatinom, šećer u prahu i rum pa sve ispasirajte dok ne dobijete pire. Preostalih 300 ml vrhnja izmiksajte u šlag pa ga nježno umiješajte u pire od kestena.
Slaganje torte
U kalupu za torte u kojem ste pekli biskvit stavite karton za kolače na dno, a krajeve obložijte papirom za pečenje. Na to redajte pripremljeni biskvit a po njemu rasporedite karamelizirane bademe. Zatim stavite ohlađeni ganache, a za kraj sve prelijte pripremljenim mousseom od kestena. Dobro poravnajte kremu i ravnomjerno je rasporedite po cijelom kalupu. Ovako pripremljenu tortu dobro ohladite, najbolje preko noći, a prije prelijevanja glazurom je možete i zamrznuti.
Za mirror glaze
Listiće želatine stavite u dosta hladne vode, desetak minuta. U loncu pomješajte šećer, kakao prah, vodu i slatko vrhnje, te sve zagrijte na srednje jakoj vatri da se otopi, neprestano miješajte. Istopljenu smjesu kuhajte dok ne provrije i dalje neprestano miješajući. Maknite s vatre i umiješajte nasjeckanu čokoladu, te na kraju dobro ocijeđenu želatinu. Sve dobro promiješajte kako bi se čokolada i želatina rastopile. Smjesu procijedite kroz sitnu cjediljku da se riješite neželjenih zračnih mjehurića i grudvica. Glazuru prije upotrebe ohladite na temperaturu 29 – 35°C.
Glaziranje torte
Dobro ohlađenu (po mogućnosti zamrznutu) tortu izvadite iz kalupa. Tortu, zajedno s kartonom u podlozi stavite na rešetku, a ispod rešetke stavite list papira za pečenje ili alu foliju. Prelijte tortu pripremljenom glazurom. Dozvolite glazuri da se sama slije niz tortu i nemojte je razmazivati. Tortu čuvajte u frižideru do posluživanja, a po želji je ukrasite s karameliziranim bademima i karameliziranim šećerom.
Karamelizirani šećer
U loncu pomiješajte vodu i šećer te sve kuhajte na jakoj vatri, povremeno miješajući dok se šećer ne istopi. Istopljeni šećer prestanite miješati te nastavite kuhati dok ne dobijete karamel svijetlo žute boje. Maknite karamel s vatre i ostavite ga da se malo zgusne, svega par minuta. Pripremite papir za pečenje koji možete malo nauljiti. Pomoću dvije viljuške razvlačite tanke niti karamela po pripremljenom papiru. Budite vrlo oprezni da se ne opečete. Kada se niti karamela ohlade koristite ih kao dekoraciju netom prije posluživanja jer se stajanjem u frižider mogu istopiti.