Recept dana: Čokoladni mousse s narančom

Piše: Redakcija

Čokoladni mousse je elegantna poslastica francuskog porijekla, a istovremeno je vrlo jednostavna za napraviti.

Sastojci:

– 120 g tamne čokolade 

– 2 jaja

– prstohvat soli

– 30 g maslaca

– 4 kašike šećera

– Pola kašike fino naribane narančine korice

Priprema:

– Na pari otopite čokoladu s maslacem. Ostavite da se malo ohladi

– Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiksajte s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Na kraju izmiksajte dvije kašike šećera

– Žumanjke pjenasto izmiksajte s dvije kašike šećera i kuhajte na pari miješajući nekoliko minuta, kako biste ih termički obradili. Stavite ih u otopljenu čokoladu

– U čokoladu lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka

– Raporedite u čašice za posluživanje i ostavite da se ohladi

 

Pročitajte još