Svečan, a jednostavan: Isprobajte recept za božićni kuglof

Piše: Redakcija

Sastojci:

500 g brašna

1 kašika praška za pecivo

1 kašika sode bikarbone

prstohvat soli

400 g šećera

2 kašike kafe

2 kašike vode

6 jaja

250 g putera

2.5 dl mlijeka

100 g kiselog vrhnja

100 g čokolade za kuhanje

 

Priprema:

Skuhajte kafu i stavite je sa strane da se ohladi. Ugrijte rernu na 180 Celzijusovih stepeni. U većoj zdjeli pjenasto izmiješajte puter sa šećerom pa dodajite jedno po jedno jaje i ostale sastojke. Na samom kraju dodajte jednu kašiku kafe i sve dobro izmiješajte. Oko dvije trećine smjese istresite u prethodno namašćen kalup, a u ostatak dodajte još jednu kašiku kafe te dobro umutite. Zatim i ostatak istresite u kalup i viljuškom napravite šare. Pecite oko 30 minuta. Čokoladu istopite na pari i prelijte preko ohlađenog kolača.

Pročitajte još