Recept dana: Čokoladna torta bez brašna

Piše: Redakcija

Sastojci: 

– 340 grama čokolade (70% kakaa)

– 140 grama maslaca

– 130 g šećera

– 5 jaja

– 30 g bademovog brašna

– 1 kašika ekstrakta vanilije

– prstohvat soli

Povezana slika

Priprema:

Pleh od 23 centimetra namastite i po želji pospite kakaom kako vam se torta ne bi lijepila. Rernu zagrijte na 180 stepeni Celzijevih.

Odvojite žumance od bjelanaca. U veliku posudu stavite čokoladu i maslac i otopite ih na pari. Maknite s vatre te umiješajte 65 grama šećera, žumance, brašno i ekstrakt vanilije.

Bjelancima dodajte malo soli i izmiksajte ih dok ne postanu potpuno čvrsti. Kad se učvsnu, dodajte ostalih 65 grama šećera i miksajte još minutu. Bjelanke lagano umješajte u čokoladnu smjesu. Smjesu premjestite u pleh.

Pecite oko 20 do 25 minuta. 

Pročitajte još