Potvrdio kandidaturu: Ko je rock muzičar koji je najveća prijetnja Donalda Trumpa?

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/Bp0OCWZFKbx/

Nekadašnji kongresmen savezne države Teksas, demokrata Robert Beto O’Rourke potvrdio je na svom Twitteru kandidaturu za predsedničke izbore SAD koji će biti održani naredne godine. O’Rourke je postao interensantan javnosti kada se kandidovao za senatora tokom proteklih izbora, a njegova kampanja zasnivala se na imigracionom pitanju, kao i pitanjima zdravstva i školstva u SAD. Samo za ove projekte, za kratko vrijeme uspio je skupiti preko 70 miliona dolara čime je vrlo brzo postao omiljen kod pripadnika srednje klase.

Svoju karijeru započeo je kao rock muzičar u rodnom El Pasu na samoj granici s Meksikom, a nastupao je sa bendovima “Swedes” i “Foss”. Iako u svom dosijeu ima dva “sitna” prekršaja, za ulazak u tuđi posjed i vožnju u alkoholisanom stanju, O’Rourke važi za veoma “pozitivnog” predsjedničkog kandidata, kako su ga već prozvali mediji.

Diplomirao je englesku književnost na “Columbia” univerzitetu, čime se svrstava među malobrojne američke predsjedničke kandidate koji nisu diplomirali filozofiju, prava ili političke nauke. Nakon studija vratio se u rodni El Paso gdje je radio na nekoliko projekata, a svoju aktivnost usmjerio je ka problemu odlaska mladih i obrazovanih ljudi sa juga SAD ka veći centrima. Pored zalaganja za probleme pripadnika srednjeg staleža, aktivnim radom na pitanju imigracione politike već je zadobio veliko povjerenje velikog broja stanovnika SAD koji porijeklom vode iz Južne i Centralne Amerike.

Pročitajte još