Sezona je jagoda, pa ih iskoristite da napravite jednostavnu, ali ukusnu tortu kojoj ćete obradovati cijelu porodicu.
Sastojci:
Za biskvit:
– 4 jaja
– 4 kašike šećera
– 4 kašike oštrog brašna
– prstohvat soli
Za kremu:
– 500 grama jagoda
– 80 grama šećera u prahu
– 500 ml slatkog vrhnja
– malo pakiranje želatina (10 grama)
Priprema:
Razdvojite bjelanjke od žumanaca. U posudi dobro izmiksajte žumankei šećer. U drugoj istucite bjelanjke s prstohvatom soli. Snijeg od bjelanjaka naizmjence s brašnom dodajite u mješavinu žumanaca i šećera.
Okrugli kalup za torte namažite maslacem i pospite s malo krušnih mrvica. Ulijte smjesu u kalup i pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni oko 20-tak minuta. Nakon pečenja ostavite biskvit da se potpuno ohladi.
Jagode, šećer i slatko vrhnje izblendajte. Pripremite želatin i zatim ga umiješajte u kremu. Prelijte kremu preko biskvita i stavite u frižider na nekoliko sati kako bi se stisnula.
Ukrasite po želji.