To što konzumirate namirnice bez glutena ne znači da se trebate odreći slatkih užitaka. Preporučujemo vam da kišne jesenje večeri ispunite druženjem s prijateljima, te da ih počastite delicijama koje se spremaju izuzetno brzo, a čiji lagani ukus će vas oduševiti.
Cheesecake s borovnicama
Sastojci:
- 200 g bezglutenskog mljevenog keksa
- 125 g maslaca
- 500 g krem sira
- 400 ml vrhnja za šlag
- 10 g želatina
- 10 kašika hladne vode
- 2-3 kašike soka od limuna
- Izribana kora od jednog limuna
- 200 g šećera u prahu
- 200-250 g borovnica (mogu i zaleđene)
- 2-3 kašike šećera
Priprema:
Kora: Borovnice kratko prokuhajte sa dvije ili tri kašike šećera, te iz toga uzmite sok koji ćete koristiti pri pripremi kore. U zdjelu stavite mljeveni keks, maslac i sok od borovnica. Rukom izmješajte sastojke, a ako vam se učini da je masa previše suha, slobodno dodajte još soka. U kalup stavite papir za pečenje i formirajte koru.
Fil: Umutite sirni namaz sa šećerom. Posebno umutite vrhnje za šlag i sastavite ga s prethodno umućenom smjesom. Želatin stavite u hladnu vodu i kada nabubri smjesu lagano zagrijte da se želatin skroz otopi, a nakon toga dodajte već pripremljenoj smjesi stalno muteći. Svemu tome dodajte sok i koricu od limuna. Dobijenu kremu podijelite na dva dijela. Bijeli dio odmah nanesite na podlogu od keksa, a u drugi dio dodajte ocjeđenje borovnice koje mogu biti cijele ili usitnjene u blenderu.
Kada se kolač potpuno ohladi, izvadite ga iz kalupa i ukrasite po želji.
Sutlija s kompotom od kupine
Sastojci:
- 70 g riže
- 40 g nemasnog sira
- 100 ml rižinog mlijeka
- 50 ml cijeđenog soka od narandže
- 1 banana
- Prstohvat soli
- Stevija
- 1 kg kupina (mogu i zaleđene)
- ½ l vode
- Šećer
Priprema: U rižinom mlijeku kuhajte rižu na laganoj vatri oko 20 minuta, tačnije dok ne uvri. Kada se smjesa ohladi, dodajte nemasni sir, sok od narandže, bananu, so i steviju u skladu sa željenom slatkoćom. Dobijenu smjesu umutite miskerom i stavite da se ohladi u frižider.
Polovinu očišćenih kupina stavite u šerpu, te pri laganoj vatri, postepeno dodajte šećer i vodu, sve dok smjesa ne prokuha. Dobijenu smjesu pustite da se ohladi, a zatim dodajte preostalu polovinu voća.
Sutliju prelijte dobijenim kompotom i ukrasite po želji.
Kolačići s limunom i bademima
Sastojci:
- 200 g šećera
- Kora od jednog velikog limuna
- 125g mljevenih badema
- 2 velika bjelanca
- Sok od dva limuna
Priprema: Šećer pomiješajte s izribanom korom od limuna dok se masa ne sjedini, a zatim to sastavite s mljevenim bademima. U drugoj posudi umutite bjelance s 25 g šećera, a dok ne dobijete čvrstu masu. Sve to spojite i lagano ukuhajte s limunovim sokom, dok se ne sjedini. Na tanjir stavite ostatak šećera, te dobijenu smjesu vadite kašikom, polako obložite šećerom i stavite na tepsiju. Nakon što potrošite cijelu smjesu, pecite u rerni od 15 do 20 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ostavite da se ohladi.