Avdija Vršajević: U Tuskoj sve podsjeća na Bosnu, ali ništa nije Bosna

Piše: Redakcija

Meni je svaka utakmica za Reprezentaciju najljepša. Volim svoju državu i niko iz mene ne može da uzme moju Bosnu i Hercegovinu. Tokom svake utakmice i svakog treninga, tačnije tokom svake minute koju sam proveo s momcima i u trenerci Reprezentacije osjećao sam se fenomenalno

Razgovarala: Milica Brčkalo 

Avdija Vršajević, naš fudbalski internacionalac, već dvije godine je član turskog kluba „Akhisarspor“, u kojem bilježi sjajne sportske rezultate. Osim u porodičnoj svakodnevici u Izmiru, jednom od, kako ističe, najljepših turskih gradova, Avdija uživa i u kvalitetnom fudbalu.

– Ovo mi je peta godina u Turskoj, a druga u aktuelnom klubu. Kad je riječ o atmosferi, poznato je da su Turci strastveni navijači i užitak je igrati u takvom ambijentu. Uložili su mnogo u infrastrukturu i stadioni su top i mislim da nema nikakve razlike od lige petice u kojoj su vrhunske ekipe i  stadioni. Atmosfera na utakmicama je vrhunska, a ni za državu nemam nikakvih zamjerki. Uživam u svakom trenutku u Turskoj i nadam se da ću ostati još koju godinu – kaže on na početku razgovora. 

U kojem segmentu fudbala najviše uživate?

– Uživam u svemu što je u vezi s fudbalom, od treninga, preko utakmica pa do njihovog gledanja. Zanima me sve što se tiče fudbala i volim da sam okružen ljudima koji se razumiju u fudbal i koji ga vole komentirati, te da uz neku lijepu kafu pričamo. Isto tako, volim i da dajem savjete mlađima i nadam se da ću poslije igračke karijere ostati u ovom sportu i raditi ono što volim.

Šta biste voljeli da bude neki naredni korak u Vašoj karijeri? U kojoj ulozi sebe vidite nakon završetka igračke karijere?

– Volio bih da naredni korak u mojoj karijeri bude trenerski ili menadžerski i nastojat ću da to ostvarim. Mislim da mi fudbaleri, nakon toliko godina u fudbalu, ne bismo trebali da mijenjamo profesiju. Pokušat ću da svoje znanje prenesem na mlađe momke koji tek dolaze i da ih uvedem u svijet fudbala. Kao i svaki sportist, i ja sam težio tome da napravim nešto u svom životu, ne samo u sportu, te da izvučem svoj maksimum, tako da sam zaista zadovoljan onim što sam do sada ostvario u svojoj karijeri. Kod mene neće biti perioda nakon fudbala, jer kod mene je fudbal život.

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom  izdanju magazina Azra

Pročitajte još