Lazanje s paradajz sosom i mozzarellom
Sastojci:
2 deblje kriške suhog mesa narezanog na kockice
450 grama mljevenog mesa
170 grama tjestenine za lazanje
luk nasjeckan na komadiće
2 čehna bijelog luka
300 grama umaka od paradajza
300 grama nasjeckanog paradajz
100 ml vode
čajna kašika čili praha
čajna kašika origana
100 grama sira ricotta
50 grama sira mozzarella
50 grama svježeg bosiljka
so i biber
Priprema:
U dubokoj tavi oko tri minute dinstajte komadiće suhog mesa dok ne potamne i ispuste masnoće. Na masnoći dinstajte mljeveno meso dok ne dobije tamno smeđu boju. Za to će vam biti potrebno otprilike pet minuta. Posolite i pobiberite. Mesu dodajte luk i bijeli luk narezan na kockice dok ne postanu providni. Ulijte umak, paradajz i vodu, a na vrh stavite razlomljene komadiće tjestenine za lazanje. Začinite jelo sušenim origanom i čili prahom, poklopite tavu, pa pustite da se sve tjestenina kuha u umaku na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta. U jelo umješajte ricottu, po vrhu stavite kriške mozzarelle i svježi bosiljak, te pustite da se termički obrađuje još pet minuta dok se sir ne rastopi. Poslužite toplo sa salatom po želji.