Jacinda Ardern: Žena koja je suzbila širenje Corona virusa

Piše: Redakcija

 AFP

Jacinda Kate Laurell Ardern je rođena 26. jula 1980. godine u Hamiltonu. Završila je Morrinsville College, a potom i Univerzitet Waikato, gdje je diplomirala komunikologiju i odnose s javnošću. U politiku ju je uvela tetka, Marie Ardern, dugogodišnja članica Laburističke stranke, koja je regrutirala Ardern, tada tinejdžerku da joj pomogne tokom kampanje na izborima 1999. godine. Ardern je ostala povezana sa strankom, i nakon što je završila fakultet, radila je kod istaknutih figura u stranci kao istraživač. Nakon što je neko vrijeme volontirala u narodnoj kuhinji u New Yorku, preselila se u London kako bi radila kao viši savjetnik za politiku u policijskoj jedinici od 80 osoba tadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira. Zanimljivo je da Blaira nikada nije upoznala u Londonu, ali ga je ispitivala o invaziji na Irak na jednom od događaja na Novom Zelandu 2011. godine. Početkom 2008., Ardern je izabrana za predsjednicu Međunarodne unije socijalističke omladine, koja ju je odvela na misije u Jordan, Izrael, Alžir i Kinu. Sva ova iskustva bila su dragocijena kada se kasnije ozbiljnije uključila u rad Laburističke stranke u svojoj zemlji.

Zanimljivo je da je Ardern premijersku poziciju dobila u vrijeme kada to i nije željela. Sa svojim izabranikom, Clarkeom Gayfordom, voditeljem popularne televizijske emisije o ribolovu, planirala je potomstvo. Čak su se spremili i da potraže medicinsku pomoć kako bi Ardern mogla začeti, jer su im mahom govorili da će morati liječiti neplodnost. Međutim, liječenje nije bilo potrebno, Jacinda je kćerku začela prirodnim putem, usred predizborne kampanje, doktor joj je 13. oktobra 2017., kazao da će postati majka, da bi tri sedmice kasnije potvrđeno da će postati premijerka.

Novi Zeland koji broji pet miliona stanovnika, vodi bitku protiv korona virusa kao i ostale zemlje svijeta. Restrikcijama koje su uvedene u ovu zemlju, širenje virusa je u znatnom opadanju. U utorak je zabilježeno tek osam novooboljelih, pa ih je sada ukupno 1072. To je najmanji porast u posljednje tri sedmice.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-FcRJKBgf-/

– Ostvarili smo uspjeh. – priznala je u utorak novozelandska premijerka Jacinda Ardern pred novinarima koji su je upitali hoće li se ograničenje kretanja ukinuti.

– Ne želim poništiti uspjeh i žrtve koje su podnijeli Novozelanđani. – rekla je.

– Naš cilj je udariti brzo i snažno kako bismo došli do tačke kada ćemo pouzdano moći popustiti restrikcije. – dodala je, rekavši da se ništa neće promijeniti barem još sedmicu.

Australija i Novi Zeland su zatvorili granice strancima i uvele 14-dnevni karantin svojim stanovnicima nakon njihova povratka u domovinu. Novi Zeland je naredio da svi moraju ostati kod kuće a Australija je ostala na ograničenju putovanja, okupljanja i javnih aktivnosti.

Michael Baker, profesor zdravstva na Sveučilištu Otago i jedan od vodećih epidemiologa u zemlji, ima samo riječi hvale za poteze Jacinde Ardern. Potvrdio je da se radi o trijumfu nauke i pravog vodstva.

– Jacinda je svemu pristupila odlučno i nedvosmisleno i suočila se s prijetnjom. – kazao je Baker, koji se zalagao za “eliminacijski” pristup nakon što je u februaru pročitao izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije o situaciji u Kini.

Kazao je da je pristup Novog Zelanda bio drugačiji od ostalih zemalja te da dok su zapadne zemlje pokušavale usporiti širenje bolesti i izravnati krivulju, Novi Zeland je korona virus u potpunosti suzbio.

Pročitajte još