Valentinovo je odličan izgovor da se okušate u spremanju novih slatkih delicija voljenoj osobi. Kako biste maksimalno uživali u Danu zaljubljenih, izabrali smo nekoliko recepata koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim
Čokoladna srca
Sastojci:
150 g šećera
2 vanilijina šećera
300 g brašna
1 prašak za pecivo
40 g kakaa
5 kašika mlijeka
150 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
čokoladne mrvice prema potrebi
Priprema:
Margarin kremasto umutiti sa šećerom, potom dodati vanilijin šećer, brašno, prašak za pecivo i kakao. Tijesto umijesiti, pa razvući na dasci. Kalupom vaditi kolačiće u obliku srca. Pleh obložiti papirom za pečenje te redati keksiće. Peći na 180 stepeni 10-ak minuta. Kada budu pečeni, ohladiti potom umakati u prethodno istopljenu čokoladu. Na kraju posuti čokoladnim mrvicama i ostaviti dok čokolada ne očvrsne.
Savjet: Tijesto mijesiti dok se ne dobije čvrsta kugla koja se može tanko izvaljati
Čokoladna panna cotta
Sastojci:
Za panna cottu:
500 ml šlaga
300 ml punomasnog mlijeka
350 g nutelle
15 g želatina u prahu
2 vanilijina šećera
Preljev:
50 g čokolade za kuhanje
50 g eurokrema
100 ml šlaga
Priprema za panna cottu:
Želatin izmiješati s pet kašika vode i ostaviti desetak minuta da naraste. Šlag, mlijeko i vanilijin šećer staviti na zagrijanu ploču da se ugrije do vrenja, potom maknuti na hladnu površinu, pa dodati nutellu sobne temperature. Polako miješati dok se ne sjedini. Želatin otopiti u lončiću na najmanjoj temperaturi, te lagano ulijevati u smjesu i miješati. Sutradan, kada odlučite izvaditi panna cottu iz kalupa, prvo prstima odvojite od kalupa, lagano pritiskajući prema dolje i povlačeći unutra. Donji dio kalupa uroniti u vrelu vodu desetak sekundi, pa preokrenuti na tacnu. Vratiti u frižider, kako bi se još malo steglo.
Čokoladni preljev:
Šlag zagrijati do vrenja, potom preliti preko komadića čokolade i eurokrema i sve lagano miješati dok se ne sjedini. Ostaviti da odstoji dok se ne zgusne, ali paziti da ne bude previše čvrsto, kako bi se moglo razliti po panna cotti.
Torta s jagodama
Sastojci:
Fil od jagode:
1 l soka od jagode
3 pudinga od jagode
6 kašika šećera
petit keks za podlogu
Fil od vanilije:
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
8 kašika šećera
25 dkg margarina
Dekoracija:
500 ml šlaga
Prirema:
Fil od jagode
Prvo pripremiti tacnu i željeni obruč (preporučeno od 26 cm) te ga postaviti na tu tacnu, zatim petit keksom pokriti dno obruča (nije potrebno dodatno namakanje keksa). Puding i šećer pomiješati s malo soka, a ostatak soka staviti da prokuha. Kada sok prokuha, skloniti s vatre i dodati pripremljeni puding, te vratiti na srednje jako zagrijanu ploču dok ne postane gusto. Čim je puding kuhan, preliti preko keksa. Lagano poravnati i ostaviti da se ohladi.
Fil od vanilije
Puding i šećer pomiješati s malo mlijeka, a ostatak kuhati. U ključalo mlijeko dodati pripremljeni puding i nastaviti kuhati dok ne postane gusto, zatim ostaviti da se ohladi. U ohlađenu smjesu dodati margarin sobne temperature i sve zajedno oblikovati. Fil od vanilije dodati na fil od jagode i poravnati.
Nakon vađenja torte iz frižidera odvojiti obruč i cijelu tortu premazati izrađenim šlagom.