Raskoš najskupljeg doma u Velikoj Britaniji

Piše: Redakcija

Dvorac od 45 soba, ranije u vlasništvu saudijskog princa i libanonskog premijera po svemu sudeći će biti najskuplji ikad prodani dom u Britaniji. Prije tri godine, nakon smrti njegovog vlasnika Sultana bin Abdulaziza, okrunjenog princa Saudijske Arabije, ovaj super luksuzni dvorac u blizini Hyde Parka pušten je na tržište po cijeni od 300 miliona funti. Međutim, kuća, za koju se smatra da je najveća porodična kuća u Londonu, nije se još prodala. No, sada je aktuelna privatna ponuda od 280 miliona funti, što su potvrdili i agenti za nekretnine kompanije Swiss Groupa koja je i zadužena za prodaju ovog luksuznog dvorca.

– Da, ponuda od 280 miliona se razmatra.

Nekoliko strana je već ranije izrazilo interes za ovim zdanjem, među kojima saudijski i ruski kupci. Šuškalo se da bi kupac voljela biti i obližnja Katarska ambasada. Kako bi prodaja napokon bila uspješna, prije nekoliko dana je upriličena i javna aukcija umjetnina i drugih detalja unutarnjeg dekora. Mnogi vjeruju da novi vlasnici neće željeti nijedan od detalja interijera.

Tokom devedesetih ovo zdanje je dvije i po godine preuređivala kompanija pariskog fotografa i dizajner interijera Alberta Pinta.

Pintova istoimena kompanija, koja primarno uređuje unutrašnjost luksuznih jahti i aviona, od 1992.godine do 1994.godine je radila na uređenju kuće, pažljivo komponirajući komade iz cijelog svijeta. Firma je krajem devedesetih i početkom dvijehiljaditih radila dodatno renoviranje, na šta je potrošeno 50 miliona funti, ali je tek nekoliko skupocijenih predmeta ubačeno u kuću od tada.

Dizajneri su izdvojili luksuzne komade namještaja i umjetnina kao što su Barovier & Toso, Laudarte, Valderamobili, Baccarat, Christofle i Baldi Home Jewels – i svi oni su sada na aukciji, kao i kompletan sadržaj Baldi kupatila uređenog poludragim kamenjem, malahitom, ametistom, i plemenitim metalima kao što su bronza, zlato i srebro. Prve procjene govore da ovi predmeti u unutrašnjosti kuće koštaju 50 miliona funti, ali se predviđa da će na aukciji doseći cijenu od najmanje 450,000 funti.

Ova londonska rezidencija, koja se 2012.godine diskretno prodavala za 300 miliona funti, Sultan bin Abdulaziz, okrunjeni saudijski princ je dobio na poklon nakon smrti bivšeg vlasnika Rafiqa Haririja, nekadašnjeg premijera Libanona i milijardera, koji je ubijen u velikoj eksploziji u Bejrutu 2005.godine. Sa svojih 45 soba i velikim pogledom na Hyde Park bez sumnje je vila na jednoj od najprestižnijih lokacija.

[nggallery id=837]

Pročitajte još