Viola Davis je prva crnkinja dobitnica nagrade Emmy

Piše: Redakcija

Ovogodišnja, 67. dodjela nagrada Emmy, koja je upriličena proteklog vikenda u Los Angelesu, manje će se pamtiti po činjenici da je serija “Igra prijestolja” osvojila 12 kipića i da je zvijezda “Momaka s Madisona” Jon Hamm, napokon, nakon sedam nominacija proglašen najboljim glumcem. Ova noć će se više pamtiti po trenutku kada je Emmy prvi put otišao u ruke jednoj crnkinji. Pedesetogodišnja Viola Davis osvojila je Emmy za ulogu u TV seriji “How to Get Away with Murder”.

– U svojoj glavi vidim granicu. I iza nje zelene livade pune cvijeća te lijepe bijele žene koje mi pružaju ruke da dođem do njih i prekoračim tu liniju koja nas dijeli. Ali, ne nalazim načina da dođem do njih – citirala je Viola američku crnačku aktivisticu Harriet Tubman, poznatu i pod nadimkom Crni Mojsije, kada je pojašnjavala s kakvim problemima u televizijskom poslu se danas susreću Afroamerikanke, te napomenula:

– Jedina stvar koja dijeli crnkinje od ostalih žena jeste dobra prilika za glumu. Ne možemo da dobijemo Emmy ako za nas nije napisana uloga.

Pročitajte još