Ovo mora sadržavati svaka kućna apoteka

Piše: Redakcija

Svako domaćinstvo mora imati malu kućnu apoteku s najosnovnijim medikamentima za liječenje blažih zdravstvenih tegoba zbog kojih nije nužna posjeta ljekaru.

Evo što bi sve trebala imati svaka kućna apoteka:

Osnovni pribor za prvu pomoć (odnosno sve što je potrebno za obradu rana i oštećenja kože) sadržava flastere, sterilne zavoje, univerzalne antiseptike ili druga sredstva za dezinfekciju.

Sredstva za ublažavanje i uklanjanje sezonskih tegoba poput začepljenog nosa, kašlja i povišene temperature, u što spadaju lijekovi za suzbijanje visoke tjelesne temperature i bolova, sirupi protiv kašlja ili za olakšavanje iskašljavanja, kapi za nos te blage pastile za ublažavanje grlobolje s prirodnim sastojcima. Sve to bit će vam vrlo korisno tokom promjenjivog vremena i hladnih zimskih mjeseci.

Za smetnje probavnog trakta (nadutost, proljev, trovanje hranom…) nabavite aktivni medicinski ugljen, a za prevenciju mučnine na putovanjima dobro će doći i tablete za prevenciju.

Kako vas ništa ne bi iznenadilo, u vašoj torbici bi bilo dobro imati tablete protiv bolova, sredstva koja sadržavaju ibuprofen u slučaju da se pojave prvi simptomi prehlade ili gripe, pastile za grlo, sredstvo za dezinfekciju ruku…

Pročitajte još