Prozvali je „kokainska Kate“, a danas se opušta uz jogu

Piše: Adela Kukic

Sa samo 13 godina doživjela je razvod roditelja, i taj događaj je u velikoj mjeri predodredio njeno ponašanje u budućnosti. Mama me stalno ispitivala kada ću početi da zarađujem, a ja sam pokušavala da joj objasnim kako stvari funkcioniraju u manekenskom poslu. Imala je 20 godina kada je upoznala glumca Johnnya Deppa i ludo se zaljubila u njega

Rođena u londonskoj radničkoj četvrti Croydon, Kate Moss, kontroverzna Britanka (47), pojavljivanjem na modnoj sceni potpuno je promijenila sliku koju je javnost do tada imala u vezi s tim zanimanjem. Njena majka Linda radila je kao prodavačica u butiku, konobarica u pabu ili pomoćnica u frizerskom salonu, a otac Peter Edward je bio zaposlen u jednoj kompaniji. Kao mala je bila veoma poslušna i druželjubiva, te je pokazivala sklonost ka modi. Pohađala je časove baleta, klavira i učestvovala u dramskoj sekciji.

Razvod roditelja

Sa samo 13 godina doživjela je razvod roditelja, i taj događaj je u velikoj mjeri predodredio njeno ponašanje u budućnosti. Iako je okolina smatrala kako je Kate dobro podnijela razvod svojih roditelja, ona je upravo u tom periodu počela da se ponaša problematično.

– Roditelji su mi dopuštali doslovno sve. Pušila sam i pila pred njima kada sam imala samo 13 godina. Tada sam počela da izlazim i vraćala sam se u svoj dom tek poslije tri sata ujutro – osvrnula se jednom prilikom na svoj rani period života.

Dvije godine mlađeg brata nazivala je razmaženim derištem i nisu se slagali. Sud je odlučio da Kate, nakon razvoda, živi s majkom, a njen brat Nick s ocem. Polaskom u srednju školu počela je da iskazuje pobunjeničku crtu, a ocjene su joj se pogoršale.

– Išla sam u školu kako bih se družila. Nikada nisam radila domaće zadatke, a voljela sam jedino časove engleskog i drame, jer za njih nisam morala da se trudim. Bila sam buntovnica koja nije mislila daleko unaprijed. Samo me je zanimalo da napravim neku provokaciju u školi – kazala je.

Bijeg od stvarnosti

Kad se Kate s ocem vraćala s odmora na Bahamima, primijetila ju je modna agentica Sarah Doukas, smatrala je kako je njeno lice prikladno za naslovnice modnih časopisa.

– Manekenstvo joj je omogućilo bijeg od okrutne stvarnosti, tačnije od loše porodične situacije. Raspad braka njenih roditelja imao je snažan utjecaj na Kate. Teško joj je da se veže za bilo koga, jer je kao mlada bila svjedokom neuspjelog braka svojih roditelja. Zato ona i bira destruktivne veze – tvrdi jedan njen prijatelj.

Snalažljivost i prodornost su joj pomogli da na početku karijere izađe na kraj s lažnim fotografima. Sa svojih 14 godina doživjela je prvu tinejdžersku ljubav s vršnjakom iz škole. Nevinost je, navodno, izgubila još prije toga, za vrijeme odmora na Bahamima i to sa zgodnim Amerikancem kojeg više nije vidjela.

Prvu ozbiljnu vezu imala je s tri godine starijim Clarkom Gregoryjem, s kojim je provela duže od godinu i po. Istovremeno počinje da niže profesionalne uspjehe, ali se i bori s brojnim pritiscima kritičara koji joj komentarima kako je preniska i nezgrapna stvaraju kompleks. Također su smatrali kako njen razmak između prednjih zuba uopće nije simpatičan.

Međutim, na te komentare se nije obazirao njen prijatelj i modni mag John Gallian koji je odlučio da je angažira. Uveliko joj je odmogao izostanak majčine podrške, koju je jedino zanimalo kad će početi da donosi novac.

– Stalno me je ispitivala kada ću početi da zarađujem, a ja sam pokušavala da joj objasnim kako stvari funkcioniraju u manekenskom poslu – analizira Kate, koja je kasnije majci kupila skupocjenu vilu i nekoliko automobila, dok je ocu pomogla da pokrene vlastiti biznis.

Odala se porocima

Osim pozitivnih strana manekenskog posla, Kate je iskusila i one loše. Počela je da se opija i drogira u bekstejdžu revija.

– Svi smo se opijali na tim događajima. Tada sam mislila da se super zabavljam, ali sve je to postalo pretjerano. Nije tu bilo ničeg normalnog – kazala je prilikom osvrta na taj period.

Pažnju na sebe skrenula je sa 16 godina, editorijalom koji je izazvao mnogo reakcija. Kritičari su taj poduhvat nazvali prljavim realizmom, a ona je prozvana antisupermodelom. Pojavila se na naslovnici engleskog izdanja „The Tatea“. Komentari su išli u dva smjera jer na fotografijama nije imala grudnjak. Zbog toga su urednik i fotograf skoro bili optuženi za pedofiliju, a kritičari su komentirali kako je Kate premršava i da nema grudi, te bi mogla utjecati na to da se tinejdžerke dovedu do izgladnjivanja kako bi ličile na nju.

Iako je patila zbog ravnih grudi, odlučila je da se ne podvrgne plastičnoj hirurgiji. Predstavljala je suprotnost tadašnjim kraljicama modnih pista poput Cindy Crawford, Claudije Schiffer i Naomi Campbell s kojima je danas veoma bliska. Za razliku od njih, Kate nije bila toliko visoka niti je mogla da se pohvali oblinama.

Ipak, uprkos kritikama, ona je već na početku karijere snimila brojne kampanje za čuvene modne brendove kao što su Gucci, Dolce&Gabana, Calvin Klein, Chanel i drugi. Dobila je oreol modela koji pomjera standarde, a optuživali su je za rastući trend anoreksičnih manekenki.

Reakcija Billa Clintona

Svojim izgledom je razljutila mnoge učestvujući u kampanji Calvina Kleina 1993. godine, a reagirao je i tadašnji predsjednik Amerike Bill Clinton. Izrazio je zabrinutost za zdravlje mladih Amerikanki koje su željele biti mršavice poput Kate.

Istakla se kao predvodnica modnih trendova, popularizirala je brojne odjevne komade, poput traper pantalona, baletanki, piratskih čizama, a zbog čestog nošenja krzna nerijetko je bila na meti organizacije „Peta“.

Imala je 20 godina kada je upoznala glumca Johnnya Deppa i ludo se zaljubila u njega. On je kazao kako nikad ranije nije bio zaljubljen sve dok nije sreo Kate.

– Lud sam za njom – govorio je deset i po godina stariji glumac s kojim je ubrzo nakon upoznavanja počela zajednički život. Njihova veza je okončana nakon četiri godine, kada je Depp odlučio da je ostavi i zamijeni francuskom manekenkom Vanessom Paradis. Taj period je bio veoma buran za Kate koja je utjehu zbog raskida tražila u konzumiranju alkohola i droge.

Godinu nakon raskida priznala je kako nije preboljela Deppa, a da se sudbina poigrala s njom pokazuje činjenica da je tada intervjuirao Jefferson Hack, koji je kasnije postao otac njenog djeteta.

Vezu su počeli 1999. godine, a nakon tri godine zabavljanja postali su roditelji djevojčice Lilly Grace. Iako je postala majka, ona nije imala namjeru da obustavi nagon za provodom. Za krštenje nasljednice pripremila je žurku za koju su komšije tvrdile kako je trajala bez prestanka tri dana i tri noći. S obzirom na to da se odbijala udati za Hacka, on je odlučio da je napusti, kazavši kako je njihova veza bez budućnosti. Bivšem partneru je uplatila dva miliona funti za diskreciju, a zauzvrat je dobila starateljstvo nad kćerkom Lilly.

Kate nije mirovala. Ponovo se opijala i ulazila nepromišljeno u površne veze, među kojima je ona s glumcem Danielom Craigom.

Veza s kontroverznim rokerom

Ipak, javnost je najviše šokirana njenom vezom s pet godina mlađim kontroverznim rokerom Peteom Dohertyem. Njihova ljubav je trajala od 2004. do 2007. godine, a pratili su ih skandali, problemi s drogom i alkoholom. Suočena s raznim skandalima Kate 2005. godine dobija zloglasni nadimak „kokainska Kate“. Naime, mediji su tada objavili seriju fotografija na kojima se vidi kako slavna manekenka šmrče kokain, a šuškalo se kako je za to kriv upravo Doherty, koji je tabloidima prodao fotografije za 105 hiljada funti.

Nakon toga Kate gubi sve unosne ugovore i odlučuje da ode na kliniku za odvikavanje u Arizoni. Poslije liječenja je dobila brojne angažmane. Nakon raskida s Dohertyjem, viđena je u zagrljaju novog dečka, također muzičara, Jamieja Hincea. Ovog puta su joj se ljubavna i poslovna sreća poklopile i ona je kreirala sopstveni parfem i liniju odjeće za „Topshop“.

Brak pa razvod

Kate i Jamie su višegodišnju vezu ozvaničili brakom 2011. godine. Ceremonija vjenčanja bila je kao iz bajke. Sve je odisalo luksuzom i glamurom. Među manekenkinih 14 djeveruša nalazila se i njena kćerka Lilly Grace. Kate je na vjenčanju zablistala u vjenčanici svog prijatelja Johna Galliana, koji je bio uz nju od početka karijere. Formalnom vjenčanju je prisustvovalo 80 zvanica, nakon čega je uslijedio trodnevni party na kojem je bilo više od 300 gostiju.

Par se razveo četiri godine kasnije, a šuškalo se kako im je presudila njena ljubomora zbog brojnih prijateljica koje je Jamie imao. Jednu je, navodno, ubacila u bazen tokom proslave svog rođendana samo zato što je pričala s njim.

Nakon toga je počela vezu s 13 godina mlađim njemačkim aristokratom i fotografom Nikoalijem von Bismarcom. Uprkos razlici u godinama, njihova veza od 2015. godine traje do danas.

Početkom 2016. godine napušta modnu agenciju „Storm“, koja ju je otkrila kad je imala 14 godina, i pokreće agenciju „Kate Moss Agency“.

Promjena navika

Dani tulumarenja i opijanja su danas za Kate daleka prošlost, a, kako je kazala, u krevet ide prije 23:00 sata. Otkrila je da umjesto razuzdanih zabava i ispijanja votke redovno vježba jogu zahvaljujući kojoj se osjeća dobro, a o dnevnim rutinama je govorila za strane medije.

– Moja rutina, kada je o vježbanju riječ, počinje ujutro s jogom. Instruktor joge dolazi u moju kuću, gdje imam i malu teretanu i Peloton bicikl, no ne koristim ih često. Upravo mi joga pomaže da se bolje koncentriram, ali i da se bolje nosim sa svakodnevnim stresom.

 

 

Pročitajte još