Otac tiramisua: Preminuo Ado Campeol

Piše: Redakcija

Ugostitelj Ado Campeol, kojeg talijanski mediji nazivaju “ocem tiramisua”, preminuo je u 93. godini.

Campeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana u sjevernoj Italiji u kojem su poznati desert izmislili njegova supruga i kuhar. Jelo, koje sadrži kekse natopljene kavom i mascarpone, dodano je na njihov jelovnik 1972. godine, ali ga obitelj nikada nije patentirala. Od tada je postalo uzdanica talijanske kuhinje, koju su prilagodili brojni kuhari diljem svijeta.

Postoje dugotrajni sporovi o porijeklu tiramisua, uključujući tvrdnje da je poslužen kao afrodizijak u bordelu u sjevernom talijanskom gradu Trevisiu. Međutim, opće je prihvaćeno da je recept razvijen u Campeolovom restoranu. Luca Zaia, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su mu odali počast, tvitajući da je grad “izgubio još jednu zvijezdu u svojoj historiji hrane i vina”.

Alle Beccherie otvorila je Campeolova obitelj 1939. godine, a Campeol je preuzeo posao na kraju Drugog svjetskog rata. Prema kuharu Robertu Linguanottu, koji je učestvovao u izumu ove poslastice, jelo je rezultat nesreće prilikom izrade sladoleda od vanilije. Gospodin Linguanotto ubacio je malo mascarpone sira u zdjelu s jajima i šećerom, a nakon što je primijetio ugodan okus mješavine, rekao je Campeolovoj supruzi Albi. Par je potom usavršio desert dodajući spužvice namočene u kafu i posipajući ga kakaom – nazvavši ga Tireme Sù, što znači “podigni me”.

Recept se pojavio 1981. u Venetu, lokalnoj publikaciji posvećenoj hrani i vinu, a sada je jedna od najpoznatijih talijanskih slastica. Varijante tiramisua sadrže alkohol, poput ruma ili marsale, ali originalni recept – kojemu je certifikat dala Talijanska akademija kuhinje 2010. – bio je bez alkohola jer je trebao biti prikladan i za djecu.

 

Izvor: Index.hr

(Z. T.)

 

Pročitajte još