Mafini su tako mali i slasni idolaze u toliko mnogo varijanti, da je prosto nemoguće pronaći omiljeni. Pa opet, ako baš morate da birate šanse su da ćete svoj glas dati savršenstvu koje uključuje borovnice, kukuruzno brašno i mrvičasti preliv streusel koji se pravi od maslaca, šećera i brašna.
POTREBNO:
Za mrvičasti preliv:
- ¼ šolje brašna
- prstohvat soli
- ½ šolje smeđeg šećera
- 4 kašike putera, isječenog na kockice
Za mafine:
- 3 šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1 šolja žutog kukuruznog brašna
- 2 kašike praška za pecivo
- 1 i po kašičica soli
- 1 i po šolja mlijeka
- 225g putera, istopljenog
- 2 jaja
- 2 šolje borovnica
PRIPREMA:
Zagrijati rernu do 180 stepeni. U kalup za mafine staviti papirne korpice. Za pripremu mrvičastog preliva potrebno je u posudi srednje veličine sjediniti brašno, so i smeđi šećer. Dodati nakon toga puter i dobro izmiješati. Vrhovima prstiju od dobijene smjese formirati male kuglice i ostaviti po strani.
Za pripremu mafina u većoj posudi je potrebno pomiješati brašno, šećer, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudu umutiti mlijeko, puter i jaja. Pomiješati suhe i mokre sastojke koristeći pritom silikonsku lopaticu. Dobijenoj smjesi dodati borovnice.
Tijesto nakon toga sipati u korpice, filujući ih do vrha. Posuti svaki mafin prethodno napravljenim mrvicama. Prebaciti u rernu i peći oko 25 minuta. Nakon pečenja ostaviti mafine da se ohlade najmanje 5 minuta, pa ih izvaditi iz kalupa.
Izvor: Zenskimagazin.rs
(L. M.)