Tokom prvih hladnijih dana jeseni lijepo je uživati u kuhinji otkrivajući nove recepte. U ovo doba godine, kada lišće pada s drveća pomalo nas preplavljuje i nostalgija za djetinjstvom i kuhinjom ispunjenim mirisima kolača.
S obzirom na to da ova torta zahtijeva amaretto i ekstrakt badema, ona jednostavno pršti intenzivnim okusom badema. Recept je vrlo jednostavan za napraviti, a torta ima i glazuru koja daje dodatni okus i osigurava da ostane nevjerojatno aromatična.
Za biskvit:
4 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
150 g brašna
1 puna kašikica praška za pecivo
100 g mljevenih madema
Za kremu i ukrašavanje:
6 listića bijele želatine
300 g mascarponea
4 kašike amaretta (liker od badema)
125 g šećera
1 vanilin šećer
200 g slatkog vrhnja
300 g crnog grožđa
1 bjelance
Priprema: Zagrij rernu na 180 stepeni. U zdjeli pjenasto istuci jaja sa šećerom, vanillin šećerom i 4 kašike vruće vode. Posebno pomiješaj brašno s praškom za pecivo, prosij ga preko smjese i umiješaj, a na kraju kuhačom primiješaj i mljevene bademe. Dno kalupa za tortu (promjera 26 cm) obloži papirom za pečenje, ulij biskvitnu smjesu te je peci 30-35 minuta. Gotov biskvit izvadi i ostavi da se ohladi. Namoči želatinu da omekša. Izmiksaj mascarpone s amarettom i 75 g šećera, umiješaj u njega ocijeđenu i otopljenu želatinu pa kremu stavi u frižider. Čim se počne želatirati, primješaj u nju slatko vrhnje s vanillin šećerom. Hladni biskvit razreži u tri lista. Stavi na stranu 14 bobica grožđa, a ostale prereži popola. Svaki list biskvita premaži sa 1/3 kreme, na donja dva posloži prepolovljeno grožđe pa ih složi jedan na drugi. U lagano umješano bjelance umoči cijele bobice grožđa pa ih uvaljaj u ostatak šećera. Ostavi ih da se prosuše. Tako dekorirane bobice složi po torti. Ako želiš, možeš je ukrasiti i ušećerenim ljubicama i srebrnim perlicama.
Izvor: miss7.hr
Photo: Pinterest
(S.B.)