Petar Grašo: Nisam tip koji će se slikati ujutro u kadi i slati poruku “beautiful morning in Monte Carlo”

Piše: Redakcija

Poznati splitski kantautor u velikom intervjuu za “Azru” govori o svoje tri velike ljubavi: muzici, gastronomiji i Danijeli. Nedavno je boravio u Sarajevu, gdje će nakon dugo vremena, 25. novembra održati koncert u Domu mladih

Piše: Fatima Šehović

Poznati hrvatski pjevač Petar Grašo održat će koncert u sarajevskom Domu mladih 25. novembra. Bit će ovo prilika da svoju vjernu publiku nakon duže vremena podsjeti na stare, ali isto tako obraduje i novim hitovima. Osim dobre muzike, publiku očekuje i raskošna scena. Grašo u glavni bh. grad ne dolazi samo iz poslovnih razloga, već nerijetko i da vidi svoje prijatelje, kojih je od svog prvog dolaska 1995. godine, do danas stekao mnogo. Mnogima od njih Petar gostoprimstvo uzvrati u Splitu, u restoranu koji njegova porodica drži duže od 20 godina i koji je jedan od simbola Dalmacije. Imao je 16 godina kada se ozbiljnije počeo zanimati za kvalitetan i zdrav meni.
To čini i danas.

– Kao porodica smo veliki gurmani, ali neke stvari s godinama treba reducirati. Vodim računa o tome šta jedem, nije toliko bitno da li je nešto masno ili ne, već da znam odakle je hrana koju jedem. Tako je i u mom restoranu. Kad je riječ o načinu ishrane, odabrao sam jedan stil života koji ograničava unos ugljikohidrata. U velikoj količini sam izbacio hljeb i tjesteninu, a uživam jesti ribu, meso i povrće. Jako volim vino i nema te dijete i načina života zbog kojeg bih se odrekao užitka u vinu – kaže Grašo na početku razgovora za “Azru”.

Porodična tradicija

Prvih dana jula, i to je tradicija koju njeguje posljednjih deset godina, Grašo u svom restoranu organizira večeri sarajevsko-splitskog prijateljstva, na koje dolaze brojni poznati ljudi iz Sarajeva, koji, osim u dalmatinskim, uživaju i u najboljim sarajevskim specijalitetima.

Druženje počinje u osam sati uvečer, a završi u šest sati ujutro. Nema šanse da se neka obaveza dogodi pa da se ta noć ne može održati. To je za mene vrlo važna noć. Do sada smo imali priliku ugostiti Halida Bešlića, Harija Mata Harija i još mnogo poznatih ljudi. Te noći se prave sudžukice, ćevapi, pljeskavice i pače – govori splitski pjevač, koji, osim o načinu ishrane, mnogo vodi računa i o fizičkoj kondiciji. Sportske aktivnosti njegov su lijek protiv stresa i umora.

Ostatak čitajte u štampanom izdanju…

Pročitajte još