Branka Petrić o samoubistvu supruga Bekima Fehmiua: Otišao je miran i odlučan

Piše: Redakcija

Bekim Fehmiu je prva stvarna filmska zvijezda s prostora Jugoslavije. Uloga Belog Bore u kultnom filmu „Sakupljači perja“, snimljenog 1967. godine, otvorila mu je, prije svega, put prema veoma gledanom talijanskom serijalu „Odisej“, a zatim i prema svjetskoj slavi. Popularni glumac bio je oženjen glumicom posebnog talenta Brankom Petrić s kojom je imao dva sina: Uliksa i Hedona. Isko je bio ostvaren čovjek na poslovnom i privatnom polju, postojalo je nešto što ga je psihički izjedalo. Bekim je 2010. godine, u 74. godini života, hicem u sljepoočnicu oduzeo sebi život. Ta vijest je uznemirila javnost, a posebnu bol zadala je njegovoj supruzi Branki. Prema njegovoj želji, pepeo je prosut u rijeku u Prizrenu na Kosovu, gradu u kojem je proveo svoje djetinjstvo.

branka petric2

– Da sam znala da će to uraditi, sigurno bih ga na sve moguće načine pokušala spriječiti. Tih posljednjih dana Bekim je bio isti i ništa nije nagovještavalo da je tragedija na pomolu. Dan ranije igrala sam predstavu “Tako je moralo biti” u kojoj glavni lik oduzima sebi život hicem iz pištolja. Kakve li ironije? Sutradan ujutro bili smo zajedno kući, a u 14 sati rekla sam Bekimu da idem na frizuru. Dopratio me je do vrata i pitao imam li te večeri predstavu. Odgovorila sam da nemam i da ćemo cijelu večer biti zajedno, i on me zagrlio. Ni po čemu nisam osjetila da ga posljednji put vidim živog. Vratila sam se za manje od sata, jedva čekajući da mu pokažem svoju novu frizuru, a dočekala me sablasna praznina. Tražila sam ga. Na kraju sam ušla u radnu sobu, a Bekim je ležao na otomanu boje višnje sasvim prekriven bijelom plahtom. “Ma vidi kakva mi je frizura”, govorila sam dok sam prilazila ležaju, čekajući kao i uvijek njegov komentar, no odgovora nije bilo. Čak sam ga u čudu pitala zašto je tu legao i još se pokrio po glavi – kazala je Branka u intervjuu koji je dala za hrvatsku „Gloriu“ dva i po mjeseca nakon samoubistva njenog supruga.

Bekim je na stolu ostavio ličnu kartu, oružni list i oproštajno pismo naslovljeno na ime svoje supruge, sinova i njegove braće.

– Pismo je bilo napisao lijepim rukopisom, pa ga je možda i ranije napisao, i u njemu nam je poručio da nas voli, da odlazi vrlo miran i odlučan. Nije htio da o tome obavijestimo javnost niti da oproštaj bude javan. Način na koji je otišao i sve što se s tim u vezi desilo, govori da se nije bojao smrti i to mi je velika utjeha – kazala je Branka.

Priznaje da je dugo razmišljala da li da šuti i istinu o svom suprugu sačuva samo za sebe, ali, prevladali su ljubav i poštovanje prema čovjeku s kojim je provela duže od 40 godina. Branka danas živi sa svojim mlađim sinom Hedonom, dok njen stariji sin glumac Uliks živi u Americi.

– Bekim je htio da imamo 12 djece, ali ja sam mu govorila da bi trebalo da budemo sretni s dvoje. Možda mi je malo žao što nismo imali treće – kazala je Branka.

Pročitajte još