457
SLADOLED SA ŠLJIVAMA
Sastojci:
- 1 kg šljiva
- 2 kašike naribanoga đumbira
- 2 šoljice šlaga
- 1 šoljica soli
- ¾ šoljice meda
Priprema:
- Zagrijte rernu na 220 stepeni, te unutra stavite napola narezane šljive. Pecite 15 minuta, dok šljive ne postanu skroz mekane, skoro vodenaste. Izvadite iz rerne i stavite u aluminijsku foliju da se ohlade 10 minuta.
- Ubacite ih u blender zajedno s đumbirom, te miksajte dok ne postane mekana smjesa, a zatim dodajte šlag. Miksajte još 30 sekundi. Prebacite u zdjelu ili plastičnu posudu uz pomoć sita, kako zaostali komadići ne bi upali. Dodajte med.
- Možete jesti odmah ili ostaviti još 2-3 sata u frižideru, kako biste dobili pravi sladoled.
PITA SA ŠLJIVAMA
Sastojci:
- 300 g šljiva bez košpica
- 250 g brašna
- 170 g putera
- 2 kašike gustina
- malo soli
- 2 kašike šećera
- 6 kašika hladne vode
- 1 limun
- 1 kašičica mljevenog cimeta
- malo struganog muškatnog oraščića
- 50 g suhog grožđa
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
- Omekšali puter izmiješajte s brašnom, gustinom, limunovom korom i solju, pa dodajte hladnu vodu.
- Dobro umijesite tijesto. Rastanjite oklagijom u koru, malo veću od kalupa u kojem ćete peći ovu pitu. Korom obložite dno i stranice podmazanog kalupa, izbodite na više mjesta viljuškom, te poredajte na kriške isječene očišćene šljive.
- Pospite suhim grožđem, šećerom, cimetom i muškatnim oraščićem.
- Zagrijte rernu na 200 stepeni, pa pecite pitu otprilike 45 minuta.
- Kada je pita pečena, pospite je odmah vanilin šećerom, te ostavite da se ohladi prije sječenja.
KORIPICE SA ŠLJIVAMA
Sastojci za tijesto:
- 50 g šećera u prahu
- 100 g margarina
- 200 g brašna
- malo soli
- kašičica ekstrakta vanile
- 4 kašike hladne vode
- Tijesto umijesite i ostavite 15 minuta u frižideru.
- Razvaljajte i isjecite nožem ili čašom, te polako stavite u kalup za mafine.
- Pecite 20-ak minuta na 180 stepeni. Pazite da ih ne prepečete, trebale bi ostati svijetle.
Sastojci za fil:
- puding od vanilije
- 50 g šećera
- 3 dcl mlijeka
- 50 g margarina
Priprema:
- Jedan puding od vanilije i 50 grama šećera skuhajte u 3 dcl mlijeka. U ohlađeno dodajte 50 grama margarina.
- Napunite korpice, te posložite na pola isječene šljive.