Recept dana: Barilla lazanje sa sosom Napoletana i hrskavim povrćem

Piše: Redakcija

Za ponedjeljak smo za vas pripremili odličan i ukusan recept, lazanje sa sosom Napoletana i hrskavim povrćem.

Prijatno!

Sastojci za 4 osobe:

10 kora Lazanja Barilla

200 g sosa Napoletana Barilla

100 g tikvica

100 g brokolija

100 g paprika babura

60 g parmezana

1 supena kašika Ekstradjevičanskog maslinovog ulja

malo soli  i bibera

Za sos bešamel:

900 g mlijeka

40 g putera

40 g bijelog brašna

prstohvat muskatnog oraščića

malo soli

 

Priprema:

1. Isijecite tikvice, brokoli i paprike na komadiće. Nekoliko minuta dinstajte povrće u neljepljivoj tavi s jednom supenom kašikom ekstradjevičanskog maslinovog ulja tako da povrće ostane hrskavo. Dodajte sos Napoletana u tavu; sačekajte da proključa, dobro miješajući. Sklonite s vatre.

2. Otopite puter i dodajte brašno, dobro miješajući. Kuhajte nekoliko minuta na veoma tihoj vatri da biste dobili glatku, braonkastu smjesu brašna i maslaca. U posebnoj šerpi, zagrijte mlijeko s prstohvatom soli i prstohvatom izrendanog muskatnog oraščića; dodajte vruće mlijeko u smjesu brašna i putera, polako sve izmješajte i vratite na vatru da provri. Sklonite s vatre.

3. Podmažite pleh.

4. Stavite sloj  bešamel sosa na dno, preko poredajte malo povrća, a zatim stavite sloj lazanja (nemojte ih prethodno kuvati) i pospite rendanim parmezanom.

5. Ponovite ovaj postupak 5 puta, naizmjenično redajući povrće, lazanje i bešamel sos. Neka posljednji sloj bude bešamel sos i parmezan (pazite da vam ostane dovoljno bešamel sosa da biste ga mogli preliti preko cijelog petog sloja).

6. Stavite u rernu na 25/30 minuta na 220°C. Ostavite da se ohladi 10 minuta prije serviranja.

 

http://www.barillagroup.com/

 

Pročitajte još