Čupavci: Recept za sočne kocke s kokosom i čokoladom

Piše: Redakcija

SASTOJCI ZA BISKVIT

  • 6 jaja
  • 6 velikih kašika brašna
  • 4 velike kašike šećera
  • 5 dcl ulja
  • pola praška za pecivo

SASTOJCI ZA GLAZURU

  • 300 g tamne čokolade
  • 4 dcl mlijeka
  • 4 dcl slatkog vrhnja
  • kokos

PRIPREMA BISKVITA ZA ČUPAVCE:

  1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žumanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg.
  2. Mikserom povežite žumanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svijetlo žuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
  3. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice s kojima ste miksali žumanjke i šećer, obavezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žumanjaka koji bi spriječili bjelanjke da se povežu u snijeg.
  4. Naizmjence u žumanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.
  5. Upalite rernu na 180 stepeni. Veliki lim za pečenje dobro namažite puterom ili uljem zatim temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu.
  6. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatno žutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.

PRIPREMA GLAZURE ZA ČUPAVCE

Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju zdjelu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.

 

PRIPREMA ČUPAVACA

Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

Pročitajte još