Mr. Bean slavi 63. rođendan: Nisam smiješan po prirodi, a shvatio sam da to mogu biti tek kad postanem neko drugi

Piše: Redakcija

Glumac i komičar s oksfordskom diplomom inženjera elektrotehnike, Rowan Atkinson napunio je 63 godine. Iako je njegov život krenuo “običnim” trakom, sve se promijenilo nakon što je upoznao scenarista Richarda Curtisa, s kojim je pisao i interpretirao brojne komediografske komade. Uloge koju obilježile njegovu karijeru su Crna Guja i Mr. Bean, a Atkinson je stekao status jedne od najsmješnijih osoba na planeti ikad. Ipak, on bi se s tim teško složio, a što još misli o svom poslu, životu i svijetu u kojem živi saznajte iz njegovih deset najboljih citata, prenosi 100posto.hr.

O vlastitoj duhovitosti

“Ja nisam zapravo smiješan po prirodi. Shvatio sam da mogu biti smiješan jedino ako postanem neko drugi.”

“U dobrom društvu mogu biti razmjerno duhovit i opušten, ali nisam proizvođač šali na pokretnoj traci. Obično sam vrlo ozbiljan.”

O perfekcionizmu

“Šta god da napravim, uvijek imam osjećaj kako samo to mogao napraviti još bolje. Mislim da je to stvar perfekcionizma.”

“Uvijek sam vjerovao da je perfekcionizam više bolest nego li prednost. Pokušavao sam “sa sve četiri u zrak”, no nikako se ne bi mogao opustiti.”

O vlastitom životu

“Moj životni put razbacan je poput crnih pjega na kravama iz Sotoninog stada.”

“Nikad ne žongliram s više loptica odjednom. Držim se samo jedne, a nakon što je ostavim duže vrijeme ne bavim se ničim novim.”

O vlastitom poslu

“Nikada ne bih mogao reći da sam se oprostio s bilo kojim svojim likom, no istina je da se fokus s jednog na drugi redovito mijenja.”

“Mr. Bean je u suštini dijete zarobljeno u tijelu muškarca. Djeca u svim kulturama manje-više su slična, pa je zbog toga Bean postigao takav bizaran globalni uspjeh. Sigurno je da desetogodišnjaci iz različitih kultura mogu pronaći više sličnosti, nego što to mogu tridesetogodišnjaci. Kako odrastamo, tako usvajamo specifičnosti koje nas dijele.”

O društvu

“Kritizirati nekoga zbog njegove ili njezine rase je u potpunosti iracionalno i apsurdno, no kritizirati njihovu religiju je ispravno. To je sloboda. Sloboda kritiziranja ideja bilo koje vrste, pa makar se one nazivale uvjerenjima – to je jedna od temeljnih sloboda društva.”

“Nikad nisam imao želju družiti se s hrpama delikvenata iz gornje klase, radeći dvadeset minuta dnevno, a onda ostatak dana tratiti na ispijanje galona šampanjca u Parizu dok me istodobno draže mlade, no vrlo iskusne, djevojke s francuskog sela.”

Pročitajte još