Trikovi za brigu o kućnim biljkama

Piše: Redakcija

Volite kućne biljke? Donosimo vam nekoliko trikova koji će ih učiniti ljepšim nego ikad.

–  Prilikom odlučivanja gdje ćete smjestiti biljku, imajte na umu kako prozori okrenuti prema jugu imaju mnogo više svjetla nego oni prema sjeveru.

– Biljke jarkih boja iziskuju više svjetla od drugih, a ako svaki dan na pola okrenete saksiju s biljkom, poboljšat ćete njen ravnomjeran rast.

– Ako se biljke u vašem stanu isušuju brzo nakon zalijevanja, premjestite je u novu saksiju i prije stavljanja zemlje i gnojiva, na dno stavite vlažnu spužvu. Ona će služiti poput rezerve vode i spriječiti isušivanje.

– Kako bi vaše biljke bile što bujnije i ljepše, priuštite im čajanku. Da, čaj ili mokri listići čajeva odlično hrane biljke i zemlju i pružaju im vitaminsku injekciju.

– Ako vam stan krase velike biljke koje su dosta teške za pomjeranje, ispod saksija stavite podlogu za miša. Tako ćete izbjeći grebanje i uništavanje poda i lakše ćete pomjerati biljke za vrijeme čišćenja.

– Za savršen sjaj lišća pomiješajte toplu vodu i mlijeko, umočite u to komad tkanine i pređite preko svakog lista. Osim ove kombinacije, sjaj lišća možete dobiti i pomoću majoneze koja se utrlja papirnim ručnikom. Savršen sjaj zagarantovan je nekoliko narednih sedmice, a moguće čak i mjeseci.

Pročitajte još