Otkrivena tajna: Kako je Michael Jackson izveo koreografiju iz pjesme Smooth Criminal

Piše: Redakcija

Michael Jackson pomjerio je granice u mnogo čemu, a kada to kažemo svakako možemo pomisliti i na njegovo čuveno naginjanje pod uglom od 45 stepeni.

Mnogi su pokušavali objasniti to na različite načine, pa su se spominjali  magneti u cipelama, kanapi kojima su ga pridržavali i još mnogo drugih teorija. Ipak, neurohirurzi su sada detaljno objasnili kako je pop legenda mogla postići nemoguće i izvesti biomehanički nemoguć pokret.

https://www.youtube.com/watch?v=O42NVWGcJgo

U spotu “Smooth Criminal” iz 1987. godine, Jackson se naginje iz gležnjeva, dok sve vrijeme svoje tijelo održava u pravoj liniji. Iluziju koju su mnogi pokušali neuspješno imitirati, pjevač je izveo zahvaljujući posebnim cipelama, ali i njegovoj snazi.

Zato, stručnjaci upozoravaju druge da ne pokušavaju uraditi ovaj potez kod kuće.

-Većina plesača sa dobrom snagom središnjeg dijela tijela može se sageti maksimalno 20 do 30 stepeni naprijed. Jackson je uspio to da uradi pod uglom od 45 stepeni i tako ostvari nešto nevjerovatno”,- rekao je Manjul Tripath, koji je u saradnji sa kolegama sa instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje u Indiji radio na istraživanju, piše BBC.

Kada bi neko pokušao da izvesti taj poznati pokret, primjetio bi da taj poseban položaj i snaga koja je potrebna za zauzimanje te poze, nije posebno opterećenje za leđne mišiće, već predstavlja opterećenje za Ahilovu tetivu.

Time je naginjanje ograničeno, pa čak i u slučaju kada je neko sličnih atletskih mogućnosti kao on.

Dodatne stepene i fleksibilnost njemu je omogućila upravo povišena obuća. Prorez u ovliku latiničnog slova V na dnu svake pete njegovih cipela ima poseban dio koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućava mu naginjanje naprijed, zbog težine koja prkosi gravitaciji.

Pročitajte još