Bosanka kojoj se i Victoria Beckham divi: Amra Čerkezović u sjajnom editorijalu Elle magazina

Piše: Redakcija

Na stranicama novog izdanja japanskog Elle magazina, smjestio se i editorijal s uspješnom bh.manekenkom. Obučena u komade iz predjesenskih kolekcija poznatih modnih kuća, Amra Čerkezović je predstavila nekoliko odličnih stilskih rješenja za prijelazno razdoblje, kao i šarm i nosivost pojedinih dizajnerskih noviteta.

U editorijalu koji pršti bojama i uzorcima, isprepliću se military i sportski stil, poslovna garderoba i street style komadi. S obzirom na to da su ove modne fotografije snimane na nekoliko različitih lokacija, sjajno dočaravaju kako bi pojedini komadi funkcionirali i u našoj svakodnevici. Cijeli editorijal donosimo u nastavku.

Foto: Shunya Arai

Amra Čerkezović je jedna od najtraženijih bosanskohercegovačkih manekenki koja, u isto vrijeme, pažnju privlači dječačkim izgledom i sposobnošću da se transformira u pravu „femme fatale“. Rođena je 28. 09. 1994. godine u selu Konjuh koje se nalazi u sastavu Tuzlanske regije odakle je i androgeni maneken Andrej Pejić. Od porodice ima tatu Ibrišima, mamu Izetu i godinu mlađu sestru Edinu.

2011. godine ju je drugarica prijavila na izbor „Elite Model Look BiH“. Amra se, vidjevši toliko lijepih ljudi, pitala šta tu radi, ali upravo je ona pobijedila zahvaljujući nesvakidašnjoj ljepoti i gracioznosti kojom plijeni. Ostvarila je veliki uspjeh i na svjetskom izboru „Elite Model Look World“ u Šangaju plasiravši se među 15 najboljih.

Nakon toga su uslijedile mnogobrojne ponude od strane najpoznatijih svjetskih dizajnera. Prošetala se u kreacijama „Givenchyja“, „Kenza“, „Marca Jacobsa“, „Hermesa“, itd. Nosila je revije na Fashion Week-ovima u New Yorku, Parisu, Milanu, Londonu i Barceloni.

Kosu je odavno željela skratiti, ali tek na prijedlog frizera modne kuće „Givenchy“ je to i uradila. S dugom kosom su joj na kastinzima govorili da izgleda kao da ima 13 godina.

U New Yorku je upoznala Victoriju Beckham koju smatra najnormalnijom osobom u svijetu mode. Victorija je okačila Amrinu sliku na Twitter napisavši: „Želim biti Amra!“, a kada ju je slikala rekla joj je: „Nemoj da se smiješ, mi smo jake žene“.

Inače, Amra kaže da mnogi dizajneri od manekenki traže da budu namrštene jer ne predstavljaju sebe, već ono što nose. Nema uzore ni u modnom, ni u stvarnom svijetu, već je fasciniraju obični ljudi. Sebe smatra eksponatom koji pomaže da se izrazi nečija kreativnost. Tvrdi da je u njenom poslu najvažnija disciplina i poslušnost. 

Pročitajte još