Kako zaštititi kosu tokom ljeta

Piše: Redakcija

Osim kože, tokom ljeta je potrebno zaštiti i kosu. Iako rijetko vodimo računa o zaštiti kose od sunca, kada shvatite koliki negativan utjecaj imaju sunčeve zrake, u svakodnevnu beauty rutinu ćete uvesti i ovu stavku. Ukoliko zanemarite ovaj dio, može doći do opadanja kose, pucanja, pretjeranog isušivanja i općenito do promjene izgleda kose. Kako biste izbjegli problem, donosimo vam savjete kako da zaštitite kosu tokom ljeta.

IZBJEGAVAJTE HEMIJSKE PROCESE – mini val, farbanje, keratin, kao i ostale hemijske procese na kosi ne prakticirajte tokom ljeta. Ukoliko želite promijeniti boju kose, uradite to tri mjeseca ranije.

PRANJE KOSE – ukoliko morate prati kosu svaki dan, onda birajte medicinski šampon koji je posebno formuliran za svakodnevno pranje. Također, trudite se da šamponirate samo skalp, a ne i krajeve kako biste spriječili isušivanje kose. Upotreba regeneratora i maski su itekako potrebne i veoma važne, jer će dodatno nahraniti kosu i hidrirati je.

IZBJEGAVAJTE STILIZIRANJE TOPLOTOM – pokušajte da što više kosu sušite bez fena, a ako baš morate, onda koristite blagu ili hladnu temperaturu.

PREPARATI – tokom godišnjeg odmora, obavezno svakodnevno nanosite posebne preparate za njegu kose na suncu, koji će sa zaštitnim faktorom spriječiti štetne zrake od negativnog utjecaja.

PIJTE DOSTA TEČNOSTI – unosite svakodnevno velike doze tečnosti, a najviše vode kako bi vam cijelo tijelo bilo hidrirano, a samim tim i kosa. Na ovaj način ćete spriječiti isušivanje i dati joj prirodan lijep sjaj.

Pročitajte još