Biljana Krstić: I danas mi srce zalupa kad dođem u Sarajevo

Piše: Redakcija

Tokom duže od četiri decenije duge karijere, poznata srbijanska pjevačica Biljana Krstić je prošla kroz čitav spektar muzičkih žanrova. Sve je počelo od saradnje s Borom Đorđevićem u grupi „Suncokret“, preko grupe „Rani mraz“ i saradnje s Đorđem Balaševićem, da bi danas, zajedno s grupom „Bistrik“, Bilja postala prepoznatljiva po autentičnim obradama tradicionalnih pjesama s prostora gotovo cijelog Balkana. Kako sama kaže, gdje god da nastupaju nailaze na fantastične reakcije publike, a izuzetak nije bio ni nedavno održani koncert na Baščaršijskim noćima u Sarajevu, gradu za koji je vežu posebne emocije.

– Mi smo i 2005. godine bili na Baščaršijskim noćima i to je bilo naše prvo gostovanje u Sarajevu. Bilo je fenomenalno i dobili smo divne kritike, a jednu od njih posebno izdvajam kao najljepšu kritiku s početka naše karijere. Naime, sjećam se da je jedan od kritičara napisao: „Nismo bili sigurni da li smo na koncertu umjetničke ili tradicionalne muzike“. Nažalost, s Bistrikom nisam često svirala u Sarajevu, mada mi je bila velika želja. Obožavam Sarajevo i ovdje su napravljeni moji prvi koraci još od 1976., kada sam s grupom „Suncokret“ dolazila. Često smo gostovali u Sarajevu, a kasnije se to nastavilo i s Balaševićem. Ovdje  imam divne prijatelje i kumove, a i dan-danas mi srce zalupa kada dođem – kaže Bilja na početku razgovora.

Kakve Vas uspomene vežu za grupe „Suncokret“ i „Rani mraz“?

– Svi prvi koraci su i najslađi. Za taj period me vezuju neke najljepše uspomene, divna prijateljstva i duplo kumstvo s Goricom. Sa Sneškom se često viđam, s Borom sam bila prije neki dan, a Boža iz „Suncokreta“ sada sa mnom svira u Bistriku. Svi smo negdje ostali zajedno. To su iskrena prijateljstva i stvari koje smo stvarali zajedno, a kada mi neko spomene „Suncokret“, nekako me podsjeti na moje studentske dane. Već kraj mojih studija je vezan za „Rani mraz“ i za Novi Sad. Znate, rođena sam u Nišu, gdje sam završila osnovnu i srednju školu, u Beogradu sam studirala, a u Novom Sadu kratko živjela. Često sam bila na probama i koncertima s Đoletom i Novi Sad je grad u kojem sam provela neko najljepše vrijeme.

U duže od 40 godina karijere mijenjali ste muzičke žanrove. Kojim dijelom svog muzičkog puta i stvaralaštva se najviše ponosite?  

Foto: Jelena Nišić

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Pročitajte još