3,3K
Od bilo kojeg voća da ih pravite, likeri iz kućne radinosti uvijek su vrlo cijenjeni aperitivi i poslastica u kojoj će svi uživati. Likeri koje sami pripremite mogu vam poslužiti i kao originalan poklon za drage ljude, a mi vam donosimo četiri načina pripreme domaćeg likera
Liker od višanja
Sastojci:
- višnje
- rakija
- šećer
- staklenka
Priprema:
- Višnje operite i uklonite peteljke i lišće. Na dno veće staklenke poslažite red višanja.
- Potom preko njih posipajte šećer u debljem sloju. Preko sloja šećera ponovno poslažite red višanja, pa red šećera.
- Ponavljajte postupak sve dok staklenka nije napunjena gotovo do vrha. Staklenku s višnjama odložite na sunce i poklopite s tanjurićem (nikako s poklopcem).
- Kada se šećer potpuno otopi, staklenku do vrha napunite rakijom, lagano promiješajte i zatvorite poklopcem.
- Liker spremite u ostavu i pustite da odstoji bar mjesec dana.
Liker od ribizla
Sastojci:
- 1 kg bobica ribizla
- 1,5 l rakije
- 200 g smeđeg šećera
- 1 dcl crnog vina
Priprema:
- Šećer rastopite u vrućem vinu. Zrele i očišćene ribizle stavite u staklenku i prelijte rakijom i vinom. Zatvorite i ostavite 6-8 sedmica na toplom mjestu, ali ne direktno na Suncu.
- Sve ocijedite, protisnite bobice kroz cjedilo, zatvorite i pustite da primi puni okus. Liker držite na hladnom i tamnom mjestu. Rakija će biti jačeg okusa ako u bocu dodate malo osušenog lišća ribizla.
Liker od malina
Sastojci:
- 1 i po kilogram malina
- 1 kilogram šećera
- litar rakije (domaće)
Priprema:
- Operite maline pod mlazom hladne vode. Prebacite ih na kuhinjsku krpu i upotrebite papirni ubrus kako bi ih nježno osušili. Odaberite teglu s poklopcem, veličine prilagođene količini sastojaka. Ubacite maline sa šećerom i prelijte domaćom rakijom.
- Teglu dobro zatvorite i odložite na hladno, suho mjesto (najbolje da bude u mraku) narednih 60 dana. Posudu protresite nekoliko puta dnevno. Po završetku perioda “odmaranja” procijedite mješavinu kroz sito s finom mrežicom.
- Uz pomoć kašike dobro stisnite maline kako bi ostale u situ i oslobodila se svaka kap. Uz pomoć lijevka sipajte liker u boce i dobro ih zatvorite. Ostavite ih ponovo da odstoje 30 dana. Nakon tog vremena piće je spremno za posluženje.
Ružin liker
Sastojci:
- 1oo g šećera
- 7 l rakije (loze)
- 40-50 g crvene mirisne ruže
Priprema:
- U visoku staklenku s poklopcem stavite šećer. Crvene ružine latice očistite od bubica i stavite na šećer. Prelijte rakijom, dobro zatvorite i stavite na Sunce.
- Poslije 5 dana izvadite izblijedjele latice ruža i zamijenite ih novim od druge ruže. Ostavite i dalje na Suncu.
- Kad se sav šećer istopi, poslije otprilike 15 dana procijedite rakiju kroz gazu i stavite u boce i dobro zatvorite.