Koliki je značaj folne kiseline i zašto je neophodna u svakodnevnoj ishrani?

Piše: Redakcija

Folna kiseline ili vitamina B9 jedan je od važnijih faktora koji pomažu u pravilnom funkcionisanju ćelija u našem organizmu. O tome koliko je bitna, danas zna svaka trudnica, jer predstavlja ključni faktor u zaštiti nerava, mozga ili kičmene moždine novorođenčeta, ali je jako važan i kod odraslih osoba.

Vitamin B9 nalazimo u tamnom zeljastom povrću, prokelju i šparglama, važna je tijelu za pravilan rast i funkciju ćelija, kao i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Ukoliko našem organizmu ne dajemo dovoljno folne kiseline, naše ćelije ne mogu da proizvedu novi DNK, da se dijele i množe. Zato je jako važno da je uzimaju trudnice, naročito tokom prvog tromjesečja trudnoće, kada se ćelije ubrzano dijele i stvara se novi DNK. Folna kiselina je potrebna i odraslim ljudima, čija tijela treba sve vrijeme da stvaraju DNK i nove ćelije da bi ostala zdrava.

Najbolji pokazatelj manjka folne kiseline je megaloblastična anemija, stanje u kojem naše tijelo proizvodi manje crvenih krvnih zrnaca koja su abnormalno velika. Nedostatak folne kiseline onemogućava pravilnu sintezu DNK, zbog čega se stvara i manji broj crvenih krvnih zrnaca zaduženih za opskrbljivanje tkiva kiseonikom.

Najčešći simptomi koji se u tom slučaju javljaju su slabost, umor i razdražljivost, glavobolja, nedostatak daha i problemi s koncentracijom. Ćelije u ustima i koži učestalije se obnavljaju pa se prvi znakovi manjka folne kiseline obično javljaju tamo, a simptomi su površinske ranice u ustima ili na jeziku, gubitak boje i blijedilo kože, gubitak boje noktiju ili ranija pojava sijedih vlasi kose.

Kako bi spriječili pomenute simptome, najbolje je obogatiti ishranu namirnicama poput spanaća, špargle, kikirikija, brokolija, avokada, narandže, pasulja i prokelja. Ukoliko konzumiramo više zelenog lisnatog povrća povećava se i unos drugih hranjivih materija, poput vlakana, koja su dobra za probavni trakt. Pravilnim pristupom ishrani prednosti će samo rasti, a nivo folne kiseline u organizmu ubrzo će postati zadovoljavajući.

https://www.instagram.com/p/BrJ-SS4H1r6/

Pročitajte još