O kvalitetima i značaju lanenog ulja u ljudskoj ishrani čuli smo mnogo puta do sada, no, pored primjene u kozmetiče svrhe, lan se i dalje minimalno koristi u našoj kuhinji. Ipak, kada bi znali za sve njegove mogućnosti i ljekovita svojstva, primjena ove namirnice u našoj ishrani svakako bi bila veća. Vrijednost ovog ulja za ljudski organizam uslovljena je njegovim bogatim sastavom, kako masnih kiselina, tako i makro i mikroelemenata. Po sadržaju omega-3 masnih kiselina ono je bogatije od ribljeg ulja 3 puta.
Pored omega-3, sadrži još i oleinsku kiselinu omega-9, linolnu kiselinu omega-6, alfa-linolensku kiselinu omega-3 – kao i mnoge druge elemente koji su efikasni aktivatori za mršavljenje. zbog toga se preporučuje da svi koji imaju problem sa suvišnim kilogramima, treba da obrate pažnju na ovaj proizvod. Možete ga dodavati u jogurte ili salate, ili konzumirati kao samostalan proizvod. Laneno ulje štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema, normalizuje krvni pritisak, snižava nivo holesterola u krvi, a pomaže i pri normalizaciji rada hormona kod žena. Koristi se i u kozmetici gdje je jedan od glavnih sastojaka za izradu maski i krema za njegu lica.