Mirišu na djetinjstvo: Čupavci gotovi za tren

Piše: Redakcija

Riječ je o legendarnim čupavcima, a mi vam danas donosimo najjednostavniji recept za neodoljivi kolač kojim danas možete obradovati svoje najbliže, ali i sebe. 

Biskvit: 3 jaja; 10 kašika šećera; 13 kašika ulja; 1dl mlijeka;16 kašika brašna; 1 prašak za pecivo; 1 vanilin šećer.

Preliv/glazura: 1,5dl mlijeka; 150gr čokolade za kuhanje; 150gr putera; 200gr kokosovog brašna; 150gr šećera.

Priprema: Umutite jaja, vanilin šećer i šećer,  dodajte mlijeko i ulje, ali miješajte neprestano. Dodajte polovinu brašna – u drugu polovinu dodajte prašak za pecivo i promješajte. Zapravo je najbolje da brašno prosijete i tako dodate u smjesu. Pleh (srednje veličine) nauljite i pospite s malo brašna, sipajte smjesu i pecite u prethodno ugrijanu rernu na 180 stepeni. Pecite desetak do 15 minuta (kad se biskvit počne odvajati od pleha, gotov je).

Pečen biskvit ostavite da se malo ohladi, pa ga isjecite na kocke. Glazuru pripremite tako što ćete prokuhati mlijeko sa šećerom (na laganoj vatri, pazite da mlijeko ne izgori). Kad mlijeko provri, dodajte puter i čokoladu. Neprestano miješati dok smjesa ponovo ne prokuha. Skinuti sa šporeta i ohladiti smjesu da bude mlaka.

Isječeni biskvit uvaljati u glazuru, a zatim u kokosovo brašnu. Postupak, naravno, ponovite sa svakom “kockom”. Ako su kocke previše namočene u glazuru, sačekajte da se “ocijede”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti