Novi simptom koji ukazuje na Corona virus i uglavnom se pojavljuje kod mlađih ljudi

Piše: Redakcija

Šef francuske zdravstene službe, J. Solomon, otkrio je da se pojavio novi simptom koji ukazuje na Corona virus, a koji su prijavili uglavnom mlađi pacijenti, piše “BBC”. Nagli nestanak mirisa, poznat kao anosmija, javio se kod nekoliko mlađih pacijenata koji su imali veoma blage simptome, a test im je bio pozitivan na Corona virus. Anosmija je iznenadan gubitak mirisa, ali bez zapušenog nosa, ponekad praćen gubitkom okusa.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B7l8DaIB5BP/

Francusko društvo otorinolaringologa poziva da se na to obrati pažnja.

– Postoji očigledna veza između anosmije i virusa. – tvrdi Jean Michele Clain, predsjednik nacionalnog saveza otorinolaringologa.

– Neće svi koji imaju COVID-19 razviti anosmiju, ali su svi izolovani anosmičari, bez lokalne upale, bili pozitivni na virus. Ljudi koji osjete ovaj simptom, moraju da se samoizoluju. – rekao je Clain.

Britanske kolege se također slažu, pa i njihovo nacionalno udruženje otorinolaringologa “ENT UK”, predlaže da se anosmija doda trenutnim simptomima.

– Došlo je do brzog porasta broja izvještaja o značajnom porastu pacijenata sa Covid-19 infekcijom koji predstavljaju gubitak mirisa u nedostatku drugih simptoma. – navodi se u izjavi Britanskog društva.

Pacijent zaražen Corona virusom, koji živi u okolini Pariza rekao je za “BBC” da je on jedan od pacijenata kod kojih je ovo bio simptom. 

– Jedete i ne možete ništa da osjetite. Ovo me stresira. – izjavio je pacijent.

Do sličnog zaključka, povezivanja anosmije s bolešću COVID-19, došli su i njemački i američki stručnjaci.

Pročitajte još