Poznati u humanoj misiji: Zajedno za druge

Piše: Redakcija

Sredinom mjeseca, odmah nakon što je Corona virus počeo da hara italijanskim gradovima, fudbaler Zlatan Ibrahimović pokrenuo je akciju sakupljanja donacija za bolnice u Italiji i sve njene zaposlenike te je prvi donirao 100.000 eura. Snimio je i jednominutni video u kojem poziva sve one koji mogu da doniraju liječnicima, medicinskim sestrama i svom osoblju, koji neumorno rade danonoćno i spašavaju ljudske živote.

– Zapamtite, ako virus neće doći Zlatanu, onda će Zlatan doći virusu – kazao je Ibrahimović u videu.

Džanan Musa, Bišćanin, koji gradi košarkašku karijeru u NBA ligi, također je pokazao veliko srce. U želji da pacijenti koji su zaraženi Corona virusom imaju adekvatan tretman, odlučio je kupiti medicinsku opremu za Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

– Stupili smo u kontakt s dobavljačem i očekujemo potrebne aparate u roku 15-20 dana, čekamo potvrdu u ponedjeljak. Moj rodni grad Bihać očajnički treba određene stvari. Također, oprema je naručena po instrukcijama menadžmenta Kantonalne bolnice Bihać. Oprema je trenutno jako tražena pa je i skoro nemoguće naći ali smo imali sreću da preko prijatelja dođemo do dobavljača. Apelirao bih na sve koji su u mogućnosti da se uključe u pomoć koliko mogu. Nadam se da neće biti zastoja u brzoj isporuci – poručio je Musa.

AFP

Teniski as Roger Federer i njegova supruga Mirka donirat će novac za porodice u Švicarskoj koje su najteže pogođene pandemijom uzrokovanom novim virusom.

– Mirka i ja smo odlučili donirati milion švicarskih franaka najugroženijim porodicama u Švicarskoj. Naš je prilog samo početak. Nadamo se da će se i drugi priključititi podršci onima koji su u potrebi. Zajedno možemo nadvladati ovu krizu. Budite zdravi –  napisao je Federer na svom Instagramu.

Bivša teniserka i supruga njemačkog fudbalera Bastiana Schweinsteigera, Ana Ivanović je uz još nekoliko kompanija, učestvovala u nabavci 35 respiratora za građane Srbije. Kako pišu srbijanski mediji, Ana, osim što je pružila finansijsku podršku, također je iskoristila i svoja poznanstva za nabavku potrebnih aparata. Nekoliko dana poslije Ana se oglasila na Instagramu i svima poslala novu poruku:

– Ako ne možete da idete napolje, idite unutra! Mnogo ljudi širom svijeta se sada muči, osjeća se uplašeno i nesigurno. Zato je važnije nego ikad da ostanemo povezani, smireni i saosećajni! Podsetite sebe da bude zahvalni za danas.

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BuCkfHnjETy/

Njenim stopama krenuo je i teniser Novak Đoković koji je sa suprugom Jelenom donirao milion eura Srbiji za borbu protiv koronavirusa.

– Naša donacija je milion eura za kupovinu respiratora i dodatne robe. Respiratori su najneophodnija oprema za spašavanje života. Sudeći po stanju u bolnicama, oni su već danas potrebni i najbolje su kratkoročno, a i dugoročno rješenje. Zato smo odlučili da svih milijun eura doniramo za respiratore. Došli smo direktno do proizvođača i čekam informacije o količini respiratora i cijenama. U Nemačkoj smo našli neke respiratore i tamo ćemo neke kupiti i donirati gdje je najpotrebnije – kazali su u videu objavljenom na Instagramu.

Hrvatski reprezentatvac i košarkaš Jute, Bojan Bogdanović je bolnici u Mostaru donirao 50.000 dolara, ali nije to učinio javno. Za ovaj prelijep gest se tek saznalo kada se oglasila potparolka bolnice Adrijana Padža.

– Bojanov otac Mario kontaktirao je našeg direktora Antu Kvesića i ponudio novčanu pomoć bolnici. Izričito je naglašeno da se novcem kupe respiratori, pa će u tom pravcu i ići donacija. Svakako da smo svi zahvalni, a i njegov potez pokazuje koliko se podiže svest kod svih javnih osoba, jer svi zajedno svjesni smo ozbiljnosti situacije – rekla je Padža za „Jutarnji list“.

Pročitajte još