Rođendan američke državne sekretarke koja je govorila: Ja sam Sarajka!

Piše: Mirela Kukan

 

Madeleine Albright u susretu s prvim predsjednikom nezavisne BiH Alijom Izetbegovićem

Jedna od, za Bosnu i Hercegovinu, najpoznatijih američkih političarki i državnica Madeleine Albright danas proslavlja 83. rođendan.

Iako u poznim godinama prva žena državni sekretar SAD i dalje je vrlo aktivna. Nedavno je objavila novu, sedmu knjigu “Pakao i druge destinacije”.

Kako opisuju recenzenti, Albright kao jedan od najzaslužnijih i neumornih državnih službenika na svijetu, u novoj knjizi na duhovit i inispirativan način otkriva pojedinosti iz posljednjih faza karijere, tokom koje je skoro dvije decenije bila u pokretu, sukobljavala se sa predsjednicima i premijerima. Učila je svakodnevno. Recenzenti navode da je „Pakao i druge destinacije“ priča o našem vremenu, usidrena u lekcijama za sva vremena.

Nedavno je objavila knjigu “Pakao i druge destinacije”

Kada je Albright 2001. godine napuštala funkciju pitali su je kako želi da bude upamćena.

-Ne želim da me pamte. Još sam ovdje i imam još mnogo toga da uradim. Koliko god izgledalo teško, želim da svaka faza mog života bude uzbudljivija od prethodne – rekla je tada.

No, Albright će itekako dugo pamtiti Bosanci i Hercegovci. Zbog njenih izuzetnih zasluga u pružanju podrške u borbi za odbranu Sarajeva i naše zemlje te razvijanju odnosa među ljudima različitih nacija, vjera i kultura, proglašena je 2008. godine počasnom građankom Sarajeva.

Njena nepokolebljiva podrška Bosni dovela ju je u Sarajevo još u proljeće 1994. u svojstvu prvog člana Clintonovog kabineta koji je posjetio opkoljenu bh. prijestolnicu.

Tada je, parafrazirajući predsjednika Johna Kennedyja u podijeljenom Berlinu 1961., izjavila: „Ja sam Sarajka“ začepivši tako usta aktuelnim pregovaračima Evropske zajednice koji su predlagali podjelu grada.

Sa ushićenjem isto je ponovila, nakon reintegracije sarajevskih općina, i to opet za vrijeme svoje posjete Sarajevu, u martu 1996. godine, poručivši kako je naročito uzbuđena zbog činjenice da se ono što su neki tada nazivali samo njenom vizijom u ponovnom ujedinjenju grada, obistinilo u dvogodišnjem roku.

I svih poslijeratnih godina Albright koja je rođena u Pragu, 1937. i bila državni sekretar u vrijeme Billa Cllintona pružala je podršku nezavisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Povodom njenog rođendana zavirili smo u naše arhive fotografija, te dio njih odlučili podijeliti s dragim čitateljicama i čitaocima.

Bill Clinton i Madeleine Albright u Srebrenici 11. jula 2015., povodom 20. godišnjice od genocida

 

Madeleine Albright u Washingtonu s bh. delegacijom u kojoj su bili tadašnji najviši državni zvaničnici Adnan Terzić i Mladen Ivanić te bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown

Madeleine Albright s Advijom ibrahimović, predstavnicom žrtava genocida u Srebrenici koja je u ratu ostala bez oba roditelja

Pročitajte još