Novosti

Bistro Bekime: Zastava Ambasade BiH u Pragu na pola koplja

Bekim Sejranović

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu večeras je spustila zastavu na pola koplja. 

– Umro je najtalentiraniji pisac mlade bosanskohercegovačke generacije. Tebi nije ni pokoj, ni smiraj, na kraju, nego bistro Bekime…ti si rijeka bio i rijeka ostao – objavila je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Martina Mlinarević.

Martina Mlinarević

Vijest o smrti istaknutog književnika Bekima Sejranovića rastužila je danas mnoge. Umro je nakon kratke i teške bolesti u 48. godini.

Rođen je u Brčkom 1972. godine. Studirao je i živio u Rijeci, a od 1993. godine u Oslu, gdje je na Historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti.

Od 2000. godine radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Autor je knjige kratkih priča “Fasung”, kao i romana “Nigdje niotkuda”, “Ljepši kraj”, “Sandale”, “Tvoj sin Hucklbery Finn” i “Dnevnik jednog nomada”.

Za roman “Nigdje niotkuda” 2009. godine dobio je nagradu “Meša Selimović”. Romani i krtake priče prevedni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, njemački, češki, italijanski i poljski.

Pratite nas na društvenim mrežama