Šemsudin Gegić konačno na liječenju: Uspješan povratak blokiranih Covidom-19

Piše: Redakcija

Šemsudin Gegić, bh. reditelj s adresom u Milanu koji je posljednja tri mjeseca bio blokiran u Sarajevu, uspješno se vratio u Italiju gdje inače živi otkako je 2018. godine otišao na liječenje, a nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća i limfnih žlijezda.

U februaru je, nadajući se nakratko, došao u Sarajevo radi promocije knjige priča “Ne daju mi oči da šutim”. Međutim, kako je u međuvremenu proglašena pandemija Corona virusa i zatvorene granice, tako nije bilo moguće da se vrati u Italiju. Gegić je na taj način bio spriječen da svakih 21 dan prima neophodnu imunoterapiju u bolnici u Milanu.

No, uz podršku državnih i diplomatskih organa BiH i Italije stvoreni su uvjeti za njegov povratak uz tranzitne vize te je automobilom uspio otputovati.

U svojevrsnom dnevničkom zapisu na svom Facebook profilu Gegić je uz fotografije s putovanja od Sarajeva do Milana opisao svoj povratak:

– * Krenuli smo iz Sarajeva uz jučerašnje bh. svitanje. Za volanom automobila dragi čovjek Haris Kafedžić zvani Fanta iz Evropskog pokreta u BiH. * Zahvaljući MIP BiH-Tim za krizne situacije, ambasadi Italije u Sarajevu, nadležnim Ministarstvima Republika Hrvatske i Slovenije na sigurnom i brzom prelasku graničnih prijelaza između njihovih država, kroz sunčane i kišne dnevne periode, smo stigli na italijansku granicu. * Na talijanskoj granici, zahvaljujući Konzulatu BiH u Milanu, već nas je čekao još jedan divan čovjek Dragomir Kalajdžić koji nas je, mene i Jasnu, smjestio u automobil i, uz udobnu vožnju, sigurno dovezao u Milano, direktno, na našu boravišnu adresu. * U Milanu nas je dočekao božanstveni zalazak sunca, radosni pozdravi naših najdražih Denisa, Emine i Simona i ohrabrujući glasovi dobrodošlice mojih divnih doktorica Vanese G. i Chiare L., koje me, već u petak, 29.05., očekuju na viziti u našoj Ospedale San Raffaele. * Moja druga domovina Italija se polako, ali sigurno budi iz, za njene građane i medicinsko osoblje, teške i preteške životne situacije nastale smrtonosnim atakom pandemije COVID-19. * Još ujutro sam široko raširio ruke da bih, držeći ih ispruženim između izlaska i zalaska sunca, uveče skupio u zagrljaj u kojemu su se našli svi oni koji su sve vrijeme naše tromjesečne blokade u BiH bili uz nas dvoje: od Sarajeva, preko Goražda, Travnika, Podgorice i Zenice, pa sve do Sassaria i Milana, te vas, draga rodbino i moji/naši prijatelji i fb prijatelji koji ste nam iz svojih dalekih samoizolacija sve ovo vrijeme pružali podršku da izdržim(o), kao i novinarima i medijima koji su pratili moje stvaralačke promocije i na taj način bili mi najbolja poveznica sa domovinom. * Vjerujmo u život i živimo svu njegovu punoću, samo jednom se to svakom od nas događa dok smo prisutni na ovom Svijetu! – napisao je Gegić.

Semsudin Sem Gegic: USPJEŠAN POVRATAK BLOKIRANIH COVID-om-19 (dnevnički zapis) …

Gepostet von Šemsudin Gegić am Dienstag, 26. Mai 2020

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti