Oprah Winfrey: Crna žena od suhog zlata

Piše: Redakcija

Ona je najbogatija žena na svijetu, jedan od najuticajnijih osoba današnje Amerike, te njena nekrunisana kraljica. Ipak, njena životna priča počela je u kolibi na američkom jugu, gdje je život sve samo ne lagan i veseo…

Nedavno je u jednu vrlo skupu trgovinu u gradu Zurichu ušla Afroamerikanka i poželjela kupiti torbu. Cijena od 37.000 dolara nije joj predstavljala problem, ona je jednostavno željela tu torbu sa potpisom Johna Forda, bez obzira koliko košta. Torbu nije kupila niti je dobila priliku da je proba. Prodavačica joj je poručila da je torba za nju preskupa i da će joj donijeti neku drugu, jeftinije i za nju prikladniju.

Ne bi u tome bilo ništa čudno da žena koja je stajala u trgovini „Tri Jabuke” i kojoj su odbili prodati torbu, nije bila jedna od najbogatijih osoba današnjice, te najimućnija tamnoputa osoba svijeta, Oprah Winfrey. Ne znamo kako se Oprah Winfrey osjećala u tom trenutku, to ona jedino i najbolje zna, vjerovatno je bila veoma ljuta, no sasvim sigurno je ova ružna situacija podsjetila na teško djetinjstvo i mladosti provedene na američkom jugu pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Amerika od svojih početaka sebe naziva svjetionikom demokratije, no ta je plemenita ljudska tekovima vrijedila samo za neke stanovnike ove zemlje.

Za one druge, koji nisu imali sreće da se rode sa svijetlom bojom kože, život i nije bio radostan. Pogotovo ako se rodite kao vanbračna kćerka maloljetne Afroamerikanke u Missisipiju sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća što je značilo je samo jedno – život pun patnje i obilježen bijedom i diskriminacijom. Da je 1954. neka Afromerikanka poželjela kupiti luksuznu torbu u Atlanti ili New Orleansu, vjerovatno ne bi ni ušlu u trgovini. Bila bi izbačena ili čak uhapšena jer je ušla u prostor za bijelce. No te se godine rodila žena koja će iz temelja izmijeniti sliku o cijelom jednom narodu, onom kojem je bilo namijenjeno da zbog pogrešne boje kože pati i služi kao vreća za udaranje svojim bijelim „gospodarima”.

Neće biti sluškinja

U takvim lošim okolnostima Afroamerikanac je mogao biti ili probisvijet ili sluga. Oprah Winfrey je u odlučila da krene trećim putem, odbivši da bude sluškinja i da dokaže da je ako ne bolja, onda bar jednaka sa ostatkom ljudske vrste. Priča o Oprah Winfrey je jedinstvena ljudska epopeja životnog puta od samog društvenog dna, od mjesta kada nema dalje i ne može više, pa do titule najbogatije žene svijeta i najuspješnije TV voditeljice svih vremena, najsposobnije poslovne žene i jedne od najuticajnijih osoba u modernom svijetu. Kako je sve to uspjela?

– Ja jednostavno ne vjerujem u poraz. Ne možete nikako biti poraženi ako uživate u onom što radite, jednostavna je deviza životnog uspjeha ove žene koja je u životu postigla sve što je htjela.

No i pored velikog novca kojeg je zaradila i ugleda koji ima, ona nikad nije postala zvijezda u onom pogrdnom smislu riječi, osoba koja umišlja da je nešto više od stvorenja sazdanog od krvi i mesa. Oni koji je poznaju, tvrde da je ostala ona ista osoba kao i u svojoj mladosti. I dalje je u kontaktu sa prijateljima iz mladosti, kao i sa rodbinom. U jednoj od svojih emisija čak je i priznala da rijetko plaća hotelske usluge vešeraja, te da sama pare svoje rublje. Nju život nije mazio, ali je kasnije nastojao nekako se izviniti za sve što radio. Ona uspješno svladava i jednu i drugu krajnost ljudskog postojanja, zadržavši svoj šarm jednostavnost i smisao za humor. Na takav način i gleda na epizodu u Zurichu.

– Vjerovatno u tom gradu nisu nikada gledali Oprah Show, šali se ova najpoznatija voditeljica na svijetu.

 Djetinjstvo u paklu

Rođena je 29. januara 1954. kao Oprah Winfrey. Njena majka bila je maloljetna služavka, dok nikada u potpunosti utvrđeno ko je njen biološki, a dvojica muškaraca tvrdili su da su to baš oni. U vrijeme kada je njena maloljetna majka ostala trudna, bila je u vezi sa čovjekom po imenu Vernon Winfrey, nekadašnji rudar, a zatim berberinom, te vojnikom američke vojske. Oprina majka i pomenuti čovjek, bili su vrlo kratko u vezi, te je Vernona Lee priznala da je s njim imala odnos samo jednom.

Majka Vernona nije bila najbolji primjer roditelja. Često je putovala, a njena kćerka nije joj bila prioritet. Malu Oprah je u suštini odgajala baka po majci, a djetinjstvo u ruralnom Missisipiju obilježeno je teškim siromaštvom. Poznata voditeljica i danas iz svojih misli ne može izbaciti te godine.

– Ja znam šta znači biti siromašan. Znam šta znači biti napušten. Znam šta znači biti neželjen. Znam šta znači ne biti voljen… i još u sebi imati strepnju, strast, želju i nadu za nešto bolje.

Oprina baka je bila tako siromšana da joj kao odjeću nije mogla priuštiti ništa drugo do jutene vreće od krompira, zbog čega su vršnjaci djevojčicu često ismijavali. Ipak, baka je bila pametna žena, te je malu Oprah već od treće godine učila vještinama recitacije i čitanju Biblije. Bila je dio lokalnog crkvenog hora gdje je već uočeno da se radi o intelegentnoj djevojčici koja obećava.

Ipak, kada je napunila šest godin, Oprina majka se vraća po nju i odvodi je sa sobom u Miliwauki, gdje je radila kao služavka. Dotadašnji život male Opah, iako obilježen teškom neimaštinom, bio je ipak dječije bezbrižan, no sve će se promijeniti na mnogo gore. Dok je njena majka radila, mala Oprah je sama ostajala u njihovoj podstanarskoj sobi gdje se odvijao horor.

– Ja sam silovana kad sam imala devet godina. Kad sam imala deset godina počeo me zlostavljati momak moje rodice. Zatim je to radio moj stric, brat moga oca, ispričala je nedavno Oprah Winfrey za ugledni portal Huffington Post.

Cijeli taj užas pogubno je djelovao psihu ove djevojčice. Sama Oprah je kasnije izjavila da su ta broja zlostavljala imala „razarajući” uticaj na nju. Tako se djevojčica koja je recitirala poeziju i pjevala biblijske stihove u Crkvi pretvorila u divlju djevojku koja će već sa 14 godina pobjegla od kuće., te živjela razulareni, promiskuitni život. Napustila je školu, izlazila sa mnogo momaka, opijala se, krala novac od svoje majke i naposlijetku ostala trudna. U sedmom mjesecu trudnoće rodit će dječaka koji će umrijeti dvije sedmice nakon dolaska na svijet. Jedno vrijeme Oprah će provesti i u domu za maloljetne prijestupnike.

Povratak na pravi put

Oprina majka, iako svakako nije bila primjer dobrog roditelja, učinila je najbolje i jedino što je mogla za svoju problematičnu kćerku. Poslala ju je njenom ocu u Nashwille, u dražavi Tennesy, nadajući se da će je vojnička disciplina ovog čovjeka izvesti je na pravi put. Vernom Winfrey je bio veoma strog, discipliniran čovjek koji je vjerovao u moć knjige i škole.

– Ovo je tvoja druga životna šansa, rekao je 15 godišnjoj Oprah nakon što je izgubila bebu i došla u njegov dom.

Kaliko je život u ovoj vojničkoj kući bio discipliniran dovoljno govori podatak da je Oprah svake sedmice imala obavezu pročitati jednu knjigu, te napisati vlastitu knjigu „izvještaja” šta je radila i o čemu je razmišljala tokom jedne sedmice.

– Kako je bio veoma striktan u onome što je radio, imao je neke brige oko mene i ne bi prihvatao ništa manje nego ono što je najbolje za mene, sjeća se Oprah.

U tako dobro uređenom okruženju, sa životom koji je konačno počeo ličiti na nešto konkretno, mlada Oprah je naprosto procvjetala. Vraća se u školu, gdje postaje odlična učenica, osvajajući nagrade na takmičenjima za dramsko stvaralaštvo i govorništvo. Pobjeda na jednom takvom takmičenju osigurat će joj i četverogodišnju stipendiju za Univerzitet.

Godine 1971. u njenom životu desit će se tri vrlo zanimljive stvari. Naime, te godine će zajedno sa još jednim studentom biti predstanici države Tennesy na konvenciji Bijele kuće o mladima održane u Coloradu. Kako je učešće na takvom događaju bila veliko i značajno za jednu mladu osobu, posebnu Afroamerikanku, nakon povratka kući u Nashwille dala je izjavu lokalnoj radijskoj stanici. Nakon intervjua, radio stanica joj je ponudila da ih predstavlja na izboru ljepote pod nazivom Miss zaštite od požara. Ne treba se smijati nazivu takmičenja, ako znamo koliko se u Americi ovome poklanja pažnja, za razliku od zemalja poput naše. Ovo edukativno takmičenje se odražava i danas, a lentu naljepše ponijela je tada 17 – godišnja Oprah Winfrey, kao prva Afroamerikanka koja je odnijela pobjedu na tom takmičenju.

Medijska zvijezda je rođena

Titula joj možda nije donijela mnogo u nekom materijalnom smislu, no dobila je posao na pomentom lokalnom radiju. Posao joj nije bio težak, jer je već u školi bila izvrsan i nagrađivan govornik, a pomagala su je i vještine koje je stekla amaterski se baveći glumom. Ipak, kako svjedoci tvrde Oprah je još od malih nogu pokazivala ljubav prema medijima.

– Odmah nakon što je progovorila, ona je bila na pozornici. Kao dijete, ona se igrala tako što je intervjuirala svoju lutku napravljenu od klipa kukuruza i ptice na ogradi našeg imanja, rekla je jednom njena baka Hattie Mae. Baka je inače svoju mezimicu ohrabrivala da govori u javnosti i dala joj je snagu da pozitivno mislio o sebi.

Nakon nekoliko godina karijere na lokalnom radiju, dok je studirala komunikacije i dodatno zarađivala radeći u lokalnoj zelenari, Winfrey počinje raditi na lokalnoj TV kući u Nashwillu. Bila je najmlađa TV voditeljica tog vremena, te prva Afroamerikanka koja ja radila taj posao, što je posebno značajno obzirom da se radi lo o mjestu i vremenu kada tampoputi Amerikanci nisu često viđani na TV ekranimau ulozi voditelja.

Nakon Nashwilla Oprah seli u Baltimore gdje će raditi kao TV voditeljica i news – reporter za tamošnju TV kuću WJZ. Treba podsjetiti da u tom vremenu, krajem 70 – ih i početkom 80 -tih godina prošlog stoljeća ne samo da su Afroamerikanci bili rijetki kao TV ličnosti, nego su i žene bile također relativno rijetka medijska pojava na malim ekranima kojima su domimirali uglavnom bijeli muškarci poput Michaela Douglasa i Phila Donahuea. Pojava mlade, emotivne Afroamerikanke u eteru bila je skoro šokantna. Oprah je izvještavajući sa mjesta teških saobraćajnih nesreća govorila vrlo emotivno i često plačući u programu koji je ušao uživo. Šefovima TV kuće to se nije preveše dopadalo, što se odražavalo i na njenoj plaći. Zarađiivala je 20.000 dolara godišnje, dok je njen kolega sa kojima je zajedno vodila emisiju zarađivao 50.000 dolara. Ipak, glas o ovoj neobično emotivnoj TV novinarki se proširio i na druge američke gradove, te je 1984. Oprah dobila poziv iz Chicaga. Tamošnja TV kuća WLS-TV ponudila joj je voditeljsko mjesto u slabo gledanom jutarnjem programu njihove kuće. Za samo godinu dana, ovaj skoro negledljiv TV sadržaj je postao najgledaniji program na čikaškoj TV stanici. Već u jesen iste 1985. emisija AM Chicago postaje „The Oprah Winfrey Show”.

Show se emitirao narednih 25 godina i postao je najgledanije TV emisija svih vremena, koja je prikazivana u više od 130 zemalja svijeta. Show je imao 4.561 izdanja kroz koji se u prodefilirali svi koji nešto znače u svijetu show biznisa.

Posljednja epizoda je emitirana 25. maja 2011. Snimljena je u velikom studiju pred 13.000 gledatelja a kao gosti su bili Aretha Franklin, Tom Cruise, Stevie Wonder, Patti LaBelle, Beyoncé, Tom Hanks, Maria Shriver, Will Smith i Madonna.

Kao i svi medijski proizvodi, i Oprah Show je bio projekcija ličnosti njegove kreatorke, sa posebnim pečatom njene emotivnosti koju je tako vješto prenosila na svoje gledatelje. Tokom vremena Amerika se „zaljubila” u ovi voditeljicu njen show koji je nadrastao okvire TV emisije i postao nacionalni, pa i globalni fenomen. Oprah Winfrey je postala američka nacionalana „mamica”, odnosno osoba koja je određivala šta je dobro, a što ne, kako odgajati potomstvo, kako urediti dom, te šta čitati. Ovo posljedanje je posebno značajno zbog čuvenog Oprinog kluba knjige koji je postao najbolja moguće referenca za bilo kojeg autora. Ukoliko bi Oprah preporučila određenu knjigu, njena prodaja bi počela vrtoglavo rasti dostižući milionske tiraže. Tako je bilo i sa kozmetikom, cipelama, automoblima, mjestima za odmor. Ono što je radila i koristila Oprah, Amerika je slijedila u stopu.

– Pored toga što se radilo o nečem što se jednostavno gledalo poslijepodne, njen show je omogućio mnogima da preuzmu vodiče kako da urede svoje živote: koje knjige da čitaju, koje filmove da gledaju, kakvu hranu da jedu, kako da se opuste , kako da se zaposle, kako da parovi probaju zajedničke terapije i još mnogo toga. Show ne samo da je imao lični uticaj na milione nego je predstavljao san za ljude iz svijeta marketinga otvarajući im vrata najpoželjnijeg tržišta, pisalo je u komenataru kolumnistice Huffington posta nakon što je emitirana posljednja epizoda.

Kada je riječ o ovom posljednjem, Oprah Winfrey zna jako dobro unovčiti sve što radi. Već nakon prve sezone Oprah Winfrey Showa na njenom računu je stajalo 30 miliona dolara. Današnje njeno bogatstvo se procjenjuje na 2.8 milijardi dolara. Tako se ostvarila bajka o tamnoputoj siromašnoj zlostavljanoj djevojčici sa američkog juga koja je postala nekrunisana kraljca života Amerikanaca. Po političkom ubjeđenju Opah je zakleti demokrata, u posljedanja dva izborna ciklusa snažno je podražavala Obamu. Bogata, uticajna, hvaljana i osporavana Oprah je fenomen kojem nema pandan u svijetu medija. Tokom posljednjih 30 godina svijet televizije je vidio mnogo TV lica i mnogo emisija talk -formata, no svi su brzo pali u zaborav. Samo je Oprah ostala i ne treba se čutiti zašto.

Boja purpura

Oprah se nije samo uspješno bavila poslom voditeljice, nego se uspješno bavila i glumom. Igrala je u mnogo filmova, a najpoznatija uloga je u Spielbergovom filmu „Boja purpura” iz 1985. Za ovaj folm Oprah je bila nominirana i za Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu.

Steadman

Winefry je u mladosti imala dosta privatnih romantičnih veza, većinom loših po nju samu. Ipak, ona je 1986. ušla u vezu sa biznismanom Grahmom Steadmanom. Veza traje i danas. Par se trebao vjenčati 1992, ali vjenčanje nikad nije odražano. Zbog trauma iz djetinjastva, Oprah je odlučila da nikada neće imati dijete.

Kritike

Oprah je često na na meti kritika, kako bijelih rasista i desničara, tako i od njene afromeričke zajednice. Oni je kritikuju da se uvlači pod kožu bijelim ženama i da je konstatno okružena njima. Treći kritkuju njenu bliskost sa svijetom marketinga, tvdeći da Oprah ispire mozak prosječnim Amerikancima.

[nggallery id=81]

 

 

Pročitajte još