Marko Louis: Tata Louis me naučio da ga ne slušam

Piše: Redakcija

Vrijeme Filmskog festivala u Sarajevu sa sobom, osim filmskih projekcija, nosi najraznovrsnije zabave, koncerte, nastupe, a Sarajlije, kao i brojni gosti koji se tih dana nađu u našem gradu teško da mogu sve sadržaje posjetiti u toku jedne noći. Tih dana život se živi punim plućima. Jedno od najposjećeninih mjesta bio je Lord Somersby Bridge na Skenderiji gdje je publiku svojim nastupom ove godine obradovao i Marko Louis. Marko je još od ranije poznat našoj publici.

Sarajevska publika

Tridesetogodišnji sin čuvenog pjevača Louisa naslijedio je očevu sklonost ka notama iako se muzikom počeo baviti u 22. godini. No, za ovih osam godina Marko je osnovao dva benda, a ove godine objavio i prvi solistički album. Njegova muzika mix je soula, r’n’b-ja, popa kao i balkanskih i orijentalnih etno nota, a sve pjesme Marko je otpjevao na engleskom. U Sarajevu, gdje je prethodnih godina nastupao s bendovima St. Luois i MaraQYa, uvijek je rado viđen gost. Koliko ga publika ovdje voli najbolje pokazuju njegovi nastupi. No i on voli Sarajevo, čemu, sigurni smo, doprinosi činjenica da mu je supruga Masha zapravo Sarajka.

– Nije mi prvi put da nastupam pred sarajevskom publikom. Već ranije sam dolazio s različitim izvođačima, ali sada sam objavio prvi solo album “Shine on Me” i da, prvi put dolazim kao solo izvođač. Sretan sam zbog toga, najprije zato što se koncert dešavao na Somersby Bridgeu, a meni se baš dopala ta ideja nastupa na mostu i atmosfera je bila odlična. A drugo, još bitnije, mnogo mi je važna sarajevska publika, jer oni važe za velike kritičare…Most je bio pun, ali je počeo nevjerovatan pljusak već nakon treće pjesme. To su bile ćuskije, iznad šatora su, nekako, odgurali vodu i to je malo pokvarilo dojam, ali Sarajevo Film Festival ne može biti bez kiše,.., (smijeh) – priča za naš magazin Marko, kojeg smo dan nakon nastupa sreli na Festivalskom trgu.

Noć ranije u Sarajevu se slavilo i zlato koje su osvojili naši kadetski reprezentativci u košarci, a iskrene čestitke prenio im je i Marko, inače bivši profesionalni košarkaš.

– Znam kolika je to ljubav, jer sam se i sam profesionalno bavio košarkom. Veoma sam sretan zbog vaše reprezentacije. Onakav doček su ta djeca zaista zaslužila. Mnogo mi je drago kao da je i moj uspjeh – iskreno će Marko, pričajući nam kako je, zapravo, završio u svijetu muzike i kako je svojim notama osvježio srbijansku, ali i regionalnu muzičku scenu.

 Između košarke i muzike

– Otkako znam za sebe, bavim se muzikom, sviram perkusije i bubanj. Time sam se bavio do 12-13 godine, a onda sam potpuno promijenio sferu interesovanja i prebacio se na košarku. Košarku sam igrao za njemačku kadetsku reprezentaciju, jer sam tamo rođen i odrastao. Trenirao sam aktivno sve do 22 godine, bio sam u i u prvoj ligi i u reprezentaciji, ali krv nije voda. Vratio sam se muzici. Tada sam se doselio u Beograd, nikada prije toga nisam živio u Beogradu. Imao sam 22 godine kada sam se doselio i upisao sam Fakultet dramskih umjetnosti. A muzikom sam se bavio tek onako usput da bih mogao da živim od nečega dok studiram. U Beogradu sam završio master za dizajn zvuka. Usput sam slučajno počeo da pjevam, nikada nisam pjevao, ali sam to volio. Sestra Maja mi je govorila da bih trebao pjevati, a ja sam je ubjeđivao kako to ne znam. I onda sam, doslovno da bih zaradio neki novac, počeo pjevati. Tek tada sam shvatio da je to ono čime se mogu i želim baviti pored produkcije zvuka – kaže Marko, koji produkciju radi i za druge izvođače. Bendove koje je osnovao i čiji je bio član napustio je kako bi se posvetio solo karijeri i koncentrirao na vlastiti projekt.

Nije samo Marko naslijedio očevu genetiku kada je muzika u pitanju. Tu je i njegova sestra Maja, koja je također bila jedna od članica benda MaraQYa. Na pitanje šta je najvrednije naučio od oca kada je muzika u pitanju, Marko odgovara:

– Da ga ne slušam,…(smijeh). Šalu na stranu, davao nam je neke prijedloge i ideje, ali uvijek je govorio: “Nemoj mene da slušaš, nemoj nikoga, slušaj sebe i tada ćeš raditi naiskrenije”. Bio je veoma skroman sa svojim prijedlozima i iskustvima u životu. Želio je da sami to prođemo, da sami iskusimo dobre i loše stvari, jer jedino tako možemo naći sebe – kaže za naš magazin Marko, koji će do kraja godine biti zauzet promoviranjem svog prvog albuma. “Shine on me” album nazvan je po istoimenom singlu i ima 15 pjesama, a sve ih možete poslušati na njegovoj zvaničnoj web stranici: www.markolouis.com.

Pročitajte još