David Beckham: Nova uloga nekadašnjeg fudbalera

Piše: Redakcija

David Beckham je imao samo 17 godina kada je, 1992. godine, počeo profesionalnu klupsku karijeru u “Manchester Unitedu”. Odlazak iz profesionalnog fudbala, na veliku žalost svojih fanova, obznanio je u maju 2013. godine. No, Davidov odlazak u penziju nikako nije značio i odmor od svih njegovih radnih obaveza, jer treba imati na umu da je Beckham, jedini engleski fudbaler koji je osvojio šampionske titule u četiri zemlje: Engleskoj, Španiji, Americi i Francuskoj, uz sportsku karijeru paralelno gradio i poduzetničku, lansirajući parfeme sa svojim imenom i reklamirajući modne brendove.

I danas se pamti izjava Alexa Fergusona, tadašnjeg šefa “Manchestera”, koji je 2007. godine govorio o Davidovom braku s Victoriom Beckham, za koju se tvrdilo da je najodgovornija što je slavni fudbaler u jednom trenutku bio marketinško ime broj jedan u svijetu.

beckham humanitarac1

Humanitarni fond

– On nikada nije bio problem dok se nije oženio. Običavao je raditi s trenerima i u večernjim satima, bio je fantastičan mladić. Oženivši se s tom entertainment scenom, stvari postaju teške, od tog trenutka njegov život više nikad nije bio isti. On je tolika zvijezda, a fudbal je samo dio svega toga – kazao je Ferguson.

I uistinu, fudbal u Davidovom životu čini tek jedan dio. Nakon što je otišao u igračku penziju, nastavio je svoje redovne aktivnosti izvan svijeta fudbala, a jedna od tih aktivnosti je humanitarni rad, kojem je godinama posvećen.
Prošle sedmice je u svojstvu UNICEF-ovog ambasadora dobre volje posjetio Swaziland, zemlju u južnoj Africi, gdje se imao priliku družiti s nekoliko mladih ljudi, koji su slične dobi kao i njegovo četvero djece. Tom prilikom se uvjerio kako funkcionira njegov humanitarni fond “7: The David Beckham UNICEF Fund”, koji je ustanovljen kako bi pomagao i zaštitio djecu pozitivnu na HIV, te pomogao njihovo liječenje i njegu. David je putovao u najsiromašnije dijelove regija Lubombo i Shiselweni. Bivši fudbaler se također sreo i s majkama i djecom koja žive s HIV-om, te se naročito obradovao kada je vidio koliko njegov fond pomaže ženama da rode zdravu djecu koja nisu pozitivna na HIV.

– Čini me veoma ponosnim što novac obezbijeđen kroz “7 Fond” pomaže ovim nevjerovatnim ženama da rode savršeno zdravu djecu koja neće biti pozitivna na HIV – napisao je David Beckham ispod fotografije na kojoj u naručju drži dječačića.

Kako bi mu se zahvalili za sve što čini za njih, mališani su za 41-godišnjeg Davida pripremili muzički performans. Davidu je društvo na ovom putovanju pravio blizak prijatelj David Gardner, zaručnik glumice Liv Tyler, koji je objavio i nekoliko fotografija na svom Instagramu. Da je ovakva i svaka druga vrsta pomoći prijeko potrebna ovoj maloj zemlji u južnoj Africi, svjedoči podatak da je Swaziland zemlja s najvišom stopom HIV zaraze u svijetu.

Susret s premijerom
– Prošle godine pokrenuo sam vlastiti fond s UNICEF-om zato što sam želio pomoći u kreiranju boljeg svijeta za djecu. Mnogo djece koje sam sreo, od kojih neka imaju godina kao i moja djeca, zbog AIDS-a su izgubila jednog ili oba roditelja, te danas sama žive s HIV-om – pojasnio je iz pozicije roditelja David svoju humanu misiju, dodajući kako i ovoga puta apelira na globalnu zajednicu da pomogne da UNICEF-ova hrana, lijekovi i voda dođu do ove djece koja ove potrepštine  očajnički trebaju.

Beckham podržava UNICEF od svojih igračkih dana u “Manchester Unitedu”, 2005. godine kao kapiten engleskog nacionalnog tima postaje i ambasador dobre volje, naročito se fokusirajući na UNICEF-ove sportske i razvojne programe.

beckham humanitarac3
Godine 2012. se susreo s britanskim premijerom Davidom Cameronom u dobro poznatoj 10 Downing ulici, kako bi ukazao na potrebu poduzimanja hitnih akcija pomoći pothranjenoj djeci širom svijeta, a 2015.godine, tačno nakon deset godina od njegovog preuzimanja uloge ambasadora dobre volje, pokreće “7: The David Beckham UNICEF Fund” s ciljem zaštite djece u opasnosti. Njegova prva stanica bila je Siem Reap u Kambodži, gdje se susreo s djecom žrtvama nasilja. Pokrovitelj je i nekih drugih humanitarnih organizacija, između ostalih i Elton John AIDS fondacije.

 

POZIV ZA DJEVOJKU OBOLJELU OD RAKA

Iako nije imao sretan kraj, jedan gest pokazuje Davidovu posvećenost oboljelima. U januaru 2007. godine Rebecci Johnstone, 19-godišnjoj djevojci iz Kanade, koja je bolovala od raka, iznenada je zazvonio telefon, čula je glas Davida Beckhama koji ju je lično nazvao. Nakon što su porazgovarali poslao joj je dres “Real Madrida” sa svojim potpisom. Rebecca je, nažalost, istog mjeseca izgubila bitku za život.

Pročitajte još